香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 改善居住空間調遷 » 無意義的 改善空間計劃
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...7
支持鍵盤翻頁

無意義的 改善空間計劃
我住港島, 在市區返工, 老婆亦在港島返工, 唔通要我搬去上水,元朗住? 兩老都唔得啦.... 現住樓齡接近四十年既舊邨, 舊邨都己經無所謂, 最大問題係太迫, 四個人住二百四平方呎, 依家啲輪候上樓果啲, 兩個人搬入黎住果個單位, 都大過我四個人住緊果個, 哩啲唔知係乜野政策!

我地哩啲住左咁耐, 真係想換間大間啲, 貴少少租都無所謂, 但仲要比哩個唔公平既 改善居住空間計劃, 攪到等幾年都無得換樓.

我相信大部份申請 改善 既申請人, 都起碼住左超過十年以上. 但房委啲幫助居民改善既政策非常落後, 有樓又唔安排重建居民調入去, 咁又邊度有樓安置原邨居民, 唔安置又點重建呢? 有新樓就比晒輪等候冊果啲. 我地都想快d 比返個單位佢, 但佢換唔到單位比我地, 我地又點搬走, 除非你間屋真係好細, 三個人住一人單位, 又或七,八個人住三,四人單位, 否則都好難揀到自己心水, 年年參加, 年年陪跑.

個改善空間, 對我地哩班住得耐既邨民係最唔公平, 想換都換唔到, 唔生幾多件b, 哩世都唔使旨意換到, 除非等到佢拆樓重建啦. 想換原區調搬, 又話唔比......本帖最後由 storehkg 於 2015-06-25 23:24:59 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

你幾號揀樓?今日份list見到興華同環翠都仲有4-5人單位喎
分享 分享 讚好人數:0查看名單

政府D野係咁上下
我天生口臭兼厚多士

回應 #2 imziv

下星期二11點幾, 但眼見只係淨返兩個, 仲有幾兩日+5組人, 即係最少有接近200在我前面, 去到果日乜都無啦

己經諗定, 去到直接簽張 放棄揀樓表, 當今年無申請過, 下年繼續陪跑 !

祝你到時揀到啦,其實興華同環翠應該係住開果邊既先會揀,希望你搬得成啦

回應 #4 storehkg
今年係第幾次申請了?

回應  storehkg
今年係第幾次申請了?
imziv 發表於 2015-06-25 23:45:43 原文

今年係第二次申請了, 兩年前, 結婚諗住生b, 但屋太細, 仲生多件, 真係要瞓地下喇.本帖最後由 storehkg 於 2015-06-25 23:58:36 編輯

今年係第二次申請了, 兩年前, 結婚諗住生b, 但屋太細, 仲生多件, 真係要瞓地下喇.
storehkg 發表於 2015-06-25 23:57:57 原文

記憶中懷孕十六個星期就可以當一個人,即是申請改善空間計劃可以當5人申請,這樣就可以排前好多揀樓,bb未出世已經可以搬。當然詳情你問下房署。

回應 #4 storehkg

我今天已交放棄書到房署了。我住沙田,但大單位在沙田只得l間,2間麗瑤,第4天已全部冇哂,但我要到下星期四才揀樓。所以照現在看相信陪跑10年都冇得搬。我7人住4人單位。現在只得大嶼山有單位,唔通要搬去大嶼山咩?

回應 #8 imziv

多謝你既資訊, 我會考慮你既意見, 希望下年唔使再陪跑, 浪費時間.

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖