香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 興建供應 » 如果我搬出去住, 我屋企人要唔要搬?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

如果我搬出去住, 我屋企人要唔要搬?

因為一d原因, 我可能要搬出去住
如果而家開始輪公屋, 幾時會派到俾我?(市區ge話, 兩年內得唔得?)
我屋企而家係4-5人單位(公屋), 但若果我第日搬左出去, 佢地就得番3個人, 仲可唔可以住番而家個單位?
房署會唔會叫佢地調去細d ge單位?
唔該哂各位!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

因為一d原因, 我可能要搬出去住...
ZzzLAZYzzZ 發表於 2009-11-25 21:36:36

呢幾年多咗好多單身人士申請公屋 , 你仲要市區 , 兩年應該唔得 ~
至於會唔會調遷你屋企人去細D單位... 真係唔排除呢個可能性 ~
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

市區要4年左右

呢幾年多咗好多單身人士申請公屋 , 你仲要市區 , 兩年應該唔得 ~
至於會唔會調遷你屋企人去細D單位... 真係唔排除呢個可能性 ~
VickYeung 發表於 2009-11-26 00:19

好似聽人講,年滿60歲才可有資格申請市區公屋

年輕單身人士只可選擴展市區及新界

VickYeung 發表於 26/11/2009 00:19:49

我去出面搵屋唔難, 但我最怕屋企人要被迫調遷
如果我第日買左而家間屋, 就唔駛咁煩
但政府尼幾年好似唔再賣公屋
其實而家d公屋仲賣唔賣呢?

但政府尼幾年好似唔再賣公屋 其實而家d公屋仲賣唔賣呢?...
ZzzLAZYzzZ 發表於 2009-11-26 00:48:45

http://www.housingauthority.gov.hk/b5/residential/shos/buytpsflat/0,,1-0-0-0,00.html

不如一家人心平氣和坐低講清楚好過啦 ~
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

http://www.housingauthority.gov.hk/b5/residential/shos/buytpsflat/0,,1-0-0-0,00.html

不如一家人心平氣和坐低講清楚好過啦 ~
VickYeung 發表於 26/11/2009 01:01:15

我同家人關係很好
係其他因素令我有咁ge考慮, 但唔方便係度講~_~  
我只係想諗下有冇尼個可能而已, 唔一定會做ge

而家好似真係唔可以申請市區架~~不過你一個人搬開, 房處應該都唔會叫你地換細單位既~~
我阿媽都係4-5人, 我而家搬左, 阿爸離開左, 佢地都無叫我地走~~

我同家人關係很好
係其他因素令我有咁ge考慮, 但唔方便係度講~_~  
我只係想諗下有冇尼個可能而已, 唔一定會做ge
ZzzLAZYzzZ 發表於 2009-11-26 01:10

如果你吾除户藉,對佢地沒有影響 , 系吾系成富户, 吾想交雙部租金 ???
市區 -- 家庭都要等 5-6 年, 單人都要睇你幾多年歲才知幾時 ????
而加公屋都沒有得買, 就算有都沒有甘快輪到我地啦 !!! 起碼要超過10年以上的公屋才有得腍 !!!!!!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖