香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 公務員配額 » 13/14年公務員隊,3人,申請號碼尾數4,11月曾叫我補資料
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4
支持鍵盤翻頁

13/14年公務員隊,3人,申請號碼尾數4,11月曾叫我補資料
各師兄姐好,小弟故事如下
1.13/14 當年年資4年幾,同媽媽申請翻新(已離婚),1.九龍 2.香港 3.TKO

2.之後14年6月結婚,通知部門更新個人資料及知會HD

3.14年9月收到申請編號,尾數4

4.11月5日HD出memo比我部門,叫部門11月14日之前將我太太的身份證副本,及結婚證書副本,交回HD (部門同事都話比較急,叫我快D交上黎)

PS.小弟6,7年前仍未做公務員,當時我同親弟及媽媽已成功排左街隊見主任,但當時媽媽長期不在港而暫停左申請,(當時係家暴+社工轉介個案,hd主任話戶住不在港,唯有hold住你個number)

小弟想問,咁睇以上情況,今年機會大嗎?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

樓主上左公屋未?

基本上,
配偶HKIC & 婚書副本需於申請時一併遞交 (只是一般程序)
暫時睇唔到有咩hints 顯示獲得配房quota
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居
分享 分享 讚好人數:0查看名單

13年尾申請後,14年中結婚已經立即交左結婚證書+配偶id ,之後9月收工申請編號

之後突然11 月又叫我再補資料

補資料機會大!

補資料機會大!
rola 發表於 2014-12-24 15:33:01 原文

我都希望是! 我舊老細都說補資料是有機會大的

補資料機會大!X2

回應 #5 hide18hk
但今年好多人都要補交資料

13年尾申請後,14年中結婚已經立即交左結婚證書+配偶id ,之後9月收工申請編號
之後突然11 月又叫我再補資...
hide18hk 發表於 2014-12-24 14:56:27 原文

講清楚d 嘛
不過點解相同的證明文件
交完又要交? (6月交完11月又交, 都冇o野要update喇)

等陣先, 6月交婚書+配偶HKIC 係交去邊先
1. 人事部update personal particular
定係
2. 交去公屋處理分組 (公務員配額) 呢

另外, 如果本身住緊公屋
收到通知叫除名的話, 就真係機會很大了  
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

回樓上師兄
6月結婚時已將所需文件比左部門人事部 除左更新個人資料外 還著同事一式一份通知HD
並加埋我老婆名落申請
本身兩公婆公屋都不是戶主 申請前已除名了 我收申請編號前都打左幾次去hd 話已經睇到我加左名

之後11月5日部門收到HD memo,內容大致係我的申請被核實 ,由於上一次交資料時我太太張hkid 副本深色左D 叫我補多張 如可以的話 補埋結婚證書副本同住址證明

大致係咁

[quocte]我都希望是! 我旧老细都说补资料是有机会大的
hide18hk 发表於 2014-12-24 16:19:38 原文[/quote]
我都系急caLl對資料。一個星期後收信!你應該好快收信啦!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖