香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區2人 » 有關公屋入息審查
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁

有關公屋入息審查
我好肯定資產一定不過額
因我每月不定時兼職,但收入好少好少
但每月老公會比家用的,那請問究竟家用係屬資產或薪金黎算的???
分享 分享 讚好人數:0查看名單

家用唔計你收入

你老公比你既家用, 但審查果陣要查埋入息嫁MA, 咁點會又當資產呢, 已經係入息果度反影左出黎, 如果佢又計資產咪有DOUBLE????

你老公比你既家用, 但審查果陣要查埋入息嫁MA, 咁點會又當資產呢, 已經係入息果度反影左出黎, 如果佢又計資...
kawai1901 發表於 2014-08-02 11:16:34 原文

我就是呢個問題,佢會當係每月薪金嗎?定當係咩野黎算,因為佢每月都會入數比我架麻

我就是呢個問題,佢會當係每月薪金嗎?定當係咩野黎算,因為佢每月都會入數比我架麻
bb83883 發表於 2014-08-02 11:29:06 原文

你家用已包係你丈夫份糧度,你老公報入息就可以
分享 分享 讚好人數:1查看名單

老公會比家用的,那請問究竟家用係屬資產或薪金黎算
=> 資產!(現金)

=>
A) 你老公不是請你工作
B) 你老公入息已經申報為薪金
C) 資產 同 入息 是兩個分別要合格的條件

舉個例 :
先生 : 月入10,000 / 比太太5,000 家用
太太 : 月入2,000 / 老公比5,000 家用

2人入息 為 10,000 + 2,000 => 12,000 (合乎入息上限)

2人資產 (沒有用錢的情況下) => 先生 5,000 (10,000 - 5,000) 加 太太 7,000 (2,000 + 5,000) => 12,000 (合乎資產上限)

而不會有 12,000 + 12,000 = 24,000 "DOUBLE" 的情況!
還我河山 復我熊國
分享 分享 讚好人數:1查看名單

老公俾既家用都係老公人工到計,五會當多一份糧
扩3 G13072XXX
天伦乐~12901XX至12926x
6/2012拎卡 11/2013见主任
2/2014 STEP 2  3/2015再查
10/2016 step 3  28/10 step4
水仔是我家

=> 資產!(現金)
我就是呢個問題,佢會當係每月薪金嗎?定...
"666" 發表於 2014-08-02 11:44:32 原文

但....不會報老公人工,因我們會離婚了= ="

=> 資產!(現金)
我就是呢個問題,佢會當係每月薪金嗎?定...
"666" 發表於 2014-08-02 11:44:32 原文

如我兼職每月4千令,老公比的養費是1萬元
是否會計我每月入息是1萬4千幾
或是當我每月4千令,另外的是資產?

但....不會報老公人工,因我們會離婚了= ="
bb83883 發表於 2014-08-02 13:10:44 原文

你個問題又唔同左原來的了!

首先你要弄清楚你現時個婚姻狀況!

會否跌落1人隊先得, 有無小朋友, 如果有家事法庭點判, 善養費等等! 入紙申請時又是多少人, 所有呢D都會影響到的喎!
還我河山 復我熊國

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖