香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 有冇人唔要蝴蝶邨, 申請要天水圍 ?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

有冇人唔要蝴蝶邨, 申請要天水圍 ?
宜家仲15, 16咁. 因為天水圍D樓比較新. 如果今次唔要, 用咩理由唔要? 同要天水圍邊到好?
新界2人 G1258xxx, 10年6月收藍卡
13年7月審查超額, 14年5月重審
14年7月step3
分享 分享 讚好人數:0查看名單

乜有得揀咩?

回應 #2 az

聽人講, 如果拒絕. 要寫原因.
新界2人 G1258xxx, 10年6月收藍卡
13年7月審查超額, 14年5月重審
14年7月step3

回應  az
   聽人講, 如果拒絕. 要寫原因.
bbhk888 發表於 2014-07-14 16:03:07 原文

你有你寫, 冇得指定, 寫左吾一定下次實俾你, 吾使唸咁多, 寫咩都冇咩作用

如果唔係有問題住宅(佢信上會有列明拒絕不當一次),基本上你寫咩理由佢都會當你不合理拒絕 扣左你一次機會。
你可以寫話你希望下次派天水圍,但不要期望太多。

天水圍係多新樓,但2人單位相對屯門係少好多的。通常會係天恩一期(細廁所),較新就天晴同天恩二期。舊d和諧式/居屋改公屋哥d(包括天逸、天澤、天恆、俊宏軒、天華、天悅、天瑞)都唔會有咩2x平方米的2人單位,長者住屋除外。本帖最後由 LittleTina 於 2014-07-14 20:50:44 編輯
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒
分享 分享 讚好人數:1查看名單

感恩感恩♡有家了♡

有冇人唔要蝴蝶邨, 申請要天水圍?
宜家仲15, 16咁. 因為天水圍D樓比較新. 如果今次唔要, 用咩理由唔要? 同...
bbhk888 發表於 2014-07-14 15:50:38 原文

約5年前,係隔離台識左個朋友,個no仲早過我,派左2次都係屯門,跟住佢因家人有病,指定要天水圍,房署叫佢等,邊有咁多天水圍,但好奇怪,我之前派2次都係天水圍(一次唔計)(一次天晴新樓9樓),所以寫比房署都係冇咩用,都係講彩數
g1228/市3
5月审查6月合格,step 2 (之前新界派过)
9月13日转step 3
10月22日转step 4
10月24日收信 德珊

回應 #8 tangka

Hi, 天水圍真係唔多樓,你講哥個網友得到ge回應係好正常,因為當時約是2009年,新樓天晴都派得8899了。如果佢係2-3人,或許都有d無人要ge天恩細廁所比佢,係四人就真係有排等。

至於你當時已派了兩次天水圍冇要,唔知你不計數哥次會唔會係天恩呢d細廁所的豬頭骨呢?至於天晴,佢07 08年的時候為新界區帶來為數不少ge單位(哥陣好似一年審查兩年上樓都有機), 有段叫做係供應充足的短暫期,但當天晴派完,咁就冇ga啦。
無新樓ge時期真係講彩數,當然你要預愈新ge舊樓會愈少單位空出黎派。更重要係睇下到你派樓number當時哥區有冇and邊度有新樓起好。本帖最後由 LittleTina 於 2014-07-15 09:04:16 編輯
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒

我都因為小學讀書問題想要天水圍,但寫都沒有...不過蝴蝶太入呀...
.

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖