香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區2人 » 拒絕問題,有人知嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

拒絕問題,有人知嗎?
今日親身上樂富拒絕,因聽講可以快d歸隊,又有張野可以寫點解拒絕配房,但今日職員比我果張係普通一張A4白紙我寫
正常嗎???
另外諗住同職員講埋我媽情況,因肺得返4成功能,
所以低層同近馬路會有影響,諗住問埋會唔會當今次係合理拒絕,
點知原來要搞好多野,佢話“咁樣要同社署聯絡,再要社署同醫院溝通,
等醫院再send野比我地,呢個過程可能仲慢過你第2次配房,咁你仲搞唔搞?”
乜唔係拎醫院封信去就可證實咩?本帖最後由 迷婷 於 2014-06-23 16:52:49 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我估因為多數人去村辨拒絕, 樂富職員一時搵唔到份拒絕表, 所以比張白紙你寫
其實編配信上有寫, 如因身體狀況有特別要求, 係一定要有(公立)醫生證明架, 又要提交報告...唔容易~本帖最後由 C9Joyce 於 2014-06-23 17:34:37 編輯

今日親身上樂富拒絕,因聽講可以快d歸隊,又有張野可以寫點解拒絕配房,但今日職員比我果張係普通一張A4白...
迷婷 發表於 2014-06-23 16:22:16 原文

但係見你申請市區喎,小心醫生社工建議不如擴市或離島會較適合你母親,下次比高幾層中層近馬路你更加難拒絕,或鴨利州空氣可能會好d!
或者咁你不如考慮轉區,水泉澳就算低層空氣都好!
家人
2014 11X分 市一
2014 申請體恤安置

回應 #4 Monmonkei

其實我只係希望唔好派得好似今次咁低又對正馬路我之前都有諗過轉區,因我媽喺威爾斯覆診。
但市區可以方便d,因哥住9龍,可以得閒幫下手。

我估因為多數人去村辨拒絕, 樂富職員一時搵唔到份拒絕表, 所以比張白紙你寫
其實編配信上有寫, 如因身體狀...
C9Joyce 發表於 2014-06-23 17:16:56 原文

哦,原來係咁~
嚇得我,以為職員玩我咋因為排到我時,佢叫我打辦事處拒絕

1262XXXX-1264XXXX
2010年10月變2人申請
2014年4月25曰 S4 派了不受歡迎單位(拒絕)不計一次
2014年5月22曰 S4 派了美德樓 5月29曰收信 等待上樓中.......

回應  Monmonkei
   其實我只係希望唔好派得好似今次咁低又對正馬路我之前都有諗過轉區,因我媽喺...
迷婷 發表於 2014-06-23 17:47:33 原文

咁沙田真係會啱你d,因你阿哥只係得閒幫手 (佢都要返工,而且如係住公屋日後可申請天倫樂住同區),你呀媽肺健康係每日每晩吸住附近d空氣,市區點都差d!
家人
2014 申請體恤安置

回應 #8 Monmonkei

你唔明ga la...如果唔係9龍區冇人可以日日睇住佢
嫂嫂湊住一件,去唔到咁遠本帖最後由 迷婷 於 2014-06-23 22:56:11 編輯

回應 #9 迷婷

我眀,家家有本難唸的經!
家人
2014 申請體恤安置

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖