香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 天耀邨3-4人單位尺寸
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

天耀邨3-4人單位尺寸
請問有冇天耀邨3-4人單位內隴尺寸, 萬分感激
分享 分享 讚好人數:0查看名單

天耀邨有幾種單位, 和諧二型、Y3型、Y4型 你屬邊座 , 單位幾大 ?  
如果Y型 有些是改了單位分劃成 單人及 2/3人單位, Y型比較小有單位內呎吋平面圖

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A4%A9%E8%80%80%E9%82%A8

Y型平面圖
http://www.housingauthority.gov....lans/14-Trident.pdf本帖最後由 dreaming 於 2014-05-16 08:56:04 編輯
那愛意 悠然而至 永記那次與你偶遇時
碰見妳完全是天意......

情深不必一世相聚 愉快色彩不想刻意地儲起
你會再愛我一次 在美夢之中,
再相聚一次 ......
分享 分享 讚好人數:2查看名單

擴2 轉 市2 No. 1265XXXX, 特快 No. 18XXX (2011), 15XXX (2012), 8XXX (2013), 58XX (2014)
Step 1 - 29/01/2013, Step 2 - 09/04/2013
第一次收信派長康邨, 第二次收信派雲漢邨

.

天耀邨有幾種單位, 和諧二型、Y3型、Y4型 你屬邊座 , 單位幾大 ?  
如果Y型 有些是改了單位分劃成 單人及 2...
dreaming 發表於 2014-05-16 08:55:46 原文

天耀二期, 和諧二型, 3-4人單位,
請問有有內隴尺寸, 萬分感激

天耀二期, 和諧二型, 3-4人單位,
請問有有內隴尺寸, 萬分感激
peterli2748 發表於 2014-05-16 20:32:59 原文

全港九新界祇得 29幢係和諧二型,  同我哥住緊嘅單位一樣, 但內裏呎吋平面圖就無 單位好大, 除原來窗口位間一間房, 仲係門口位間了一間房, 可放一張4呎床及衣柜, 間完後個廳仲可以放梳化, 電視柜, 廚房有個小小露台, 廁所唔係好大, 有個小小浴缸

http://www.housingauthority.gov.hk/common/pdf/global-elements/estate-locator/standard-block-typical-floor-plans/03-Harmony2.pdf本帖最後由 dreaming 於 2014-05-17 15:03:47 編輯

全港九新界祇得 29幢係和諧二型,  同我哥住緊嘅單位一樣, 但內裏呎吋平面圖就無 單位好大, 除原來...
dreaming 發表於 2014-05-17 14:46:23 原文

可否問你阿哥單位長闊度是多少?
萬分感謝

可否問你阿哥單位長闊度是多少?
萬分感謝
peterli2748 發表於 2014-05-17 17:31:58 原文

我哥老人家唔識度, 我叫佢比地磚呎吋我大概如下...

闊度 : 12個地磚 x 1呎/塊 = 12呎闊 ( 由廁所牆至廳牆 )
長度 : 15個地磚 x 1呎/塊 = 15呎長 ( 由門口至窗邊 )

找到以下段片是 天瑞村 3-4人單位 , 正是你要的單位 , 可作參考

http://www.youtube.com/watch?v=sRTcDZUyTvw

可以派到呢種單位好唔錯, 因為相比新單位大好多. 恭喜你 本帖最後由 dreaming 於 2014-05-17 19:07:45 編輯

我哥老人家唔識度, 我叫佢比地磚呎吋我大概如下...
闊度 : 12個地磚 x 1呎/塊 = 12呎闊 ( 由廁所牆至廳牆...
dreaming 發表於 2014-05-17 19:06:13 原文

非常感謝,但15x12似乎應該冇禁細,
地磚會唔會係尺半呢?
Thanks

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖