香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 資訊站 » 科技 » Firefox, IE7邊個瀏覽器強、快、輕、安?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索

Firefox, IE7邊個瀏覽器強、快、輕、安?
  Firefox, IE7 邊個瀏覽器強D、快D、輕巧D、安全D????

用緊IE7好似成日會【冇回應】、【重新啟動】 IE時常又有漏洞 ,聽人講Firefox幾好下,未用過Firefox唔知好5好用, 有人解答?THX
分享 分享 讚好人數:0查看名單

千祈唔好用.............(包括 Safari)............會爭"重"
最好用IE6

有一次用咗IE7...........唔好用.........洗唔到
谷住洗windows Xp 重裝
(vista 跟機的 ie 7 就好用)

原帖由 ericceng 於 2009-5-19 22:02 發表
有一次用咗IE7...........唔好用.........洗唔到

咦我係用..(vista 跟機的 ie 7 )wo,

升上IE 8

原帖由 ericceng 於 2009-5-19 22:02 發表

eric哥, 唔駛重裝, 用還原點咪得囉!!

現在的IE8, 都不錯...
其實很難定義邊個好用...

以下是個人經驗和意見, 如果講得唔岩, 唔好見怪.....

firefox就比較耗資源... 如同時開啟幾個不同軟件, 而電腦資源不夠可能會有問題... 例如: hang住畫面白色一片, 好耐先有反應...
IE8 重新啟動的機會比起IE 7時少左, 保安漏洞亦加強左... 有時為左方便亦會用 IE 黎睇網站... 如CY網 (雖然我本人也有安firefox...)
但係不論用什麼瀏覽器睇網站, 亦要留意不要加插太多插件在瀏覽器內... 例如: yahoo, google 等的工具列....   因插件會拖慢瀏覽器的速度... 如firefox經常會在開啟時出現反應慢, 假死機的現象, 就有很大可能是因為插件太多而造成...

希望幫到大家...
● 彩盈 安妮公主 之家     ● 公主部落格    ● 3 月 29 日是公主的生日
分享 分享 讚好人數:1查看名單

原帖由 Annie妹妹 於 2009-5-19 23:23 發表

firefox就比較耗資源... 如同時開啟幾個不同軟件, 而電腦資源不夠可能 ...

多謝,多謝

原帖由 Annie妹妹 於 2009-5-19 23:23 發表

firefox就比較耗資源... 如同時開啟幾個不同軟件, 而電腦資源不夠可能 ...

好清楚,THX

美源發彩,升左IE8感覺比IE7快好多多左D功能:建議的綱站.綱页快訊圖庫....等,
有返D公仔la
http://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=4122&extra=page%3D2

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖