香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 交通&道路 » 你反對九巴加價嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #10 hkhk

如地產一樣,分拆另一公司入帳.
寶劍鋒從磨礪出
梅花香自苦寒來
一勤天下無難事
全民護港憑良知
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #11 cwc

咁都得  輸打羸要  政府有問題
菩提本無樹

回應 #1 VickYeung

因基本上沒得反對,人門希望年年加人工,跟住物價又會加,油價,維修,清潔,菜,食同人口最多的國家都要加人工,所以正常情況下係要加,
除非九巴同國內都可咸人工啦.....
no,1284  擴2
9/13 step1,1/14,step2
16/7月20日,網上轉市2  12/8/16,s2 ,22/8 s4

再加價28B應該超過5蚊
到時唔好問點解無人搭28B..
齊齊罷搭28B!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #9 yee
可能小弟生活水平比你差,九龍呢邊車費係貴過對面海,簡單以同樣市區路線比較一下
城巴10號線(北角<>堅尼地城)11.1公里$3.4 (嫌貴仲有叮叮揀!!!)
九巴28B線~7.9公里$4.9 (只係由山腰車你落山腳咋)

至於過海隧巴唔使10蚊(大部份),全賴係因為城巴/新巴冇申請加價 (上次加價為○八年,城巴更連續三年回饋乘客。)
九巴獨營的過海線如
108,已由$9.3累積加到$10.3
603,已由$10.5累積加到$11.6

回應  yee
可能小弟生活水平比你差,九龍呢邊車費係貴過對面海,簡單以同樣市區路線比較一下
城巴10號線(...
sugar 發表於 2014-01-03 12:22:19
我同意你分析, 但我個人真係認為香港巴士唔貴喎, 方便又快又新...
巴士係我主要交通工具, 地鐵就好少搭, 搭地鐵成日要轉嚟轉去, 行嚟行去..!!! 但搭巴士有點到點的方便...!
去餐廳食野..分分鐘一加都二/三蚊啦, 或者你可以話, 餐廳加二/三蚊可以唔去食, 但搭巴士無得選擇!!!
但我個人始終認為搭巴士加幾毫子..我個人覺得真係可以接受...
遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數

我同意你分析, 但我個人真係認為香港巴士唔貴喎, 方便又快又新...
巴士係我主要交通工具, 地鐵就好少搭, 搭...
yee 發表於 2014-01-03 12:35:27

小數怕長計,你自己都講話"冇得選擇"啦!!年年係咁加,九巴高層自己都話近六年來行車時間因塞車累計延長百分之十七再加就益晒地龍,因為時間同票價都毫無競爭力。至於車輛新舊,政府有規定!
由08年起九巴累積加咗13.56%(仲未計全空調後比熱狗價加咗三成!!),我人工都冇加咁多啦!!!

小數怕長計,你自己都講話"冇得選擇"啦!!年年係咁加,九巴高層自己都話近六年來行車時間因塞車累計延長百...
sugar 發表於 2014-01-03 16:16:34
其實做生意,個個都想賺錢,但我見到的九巴賺錢得嚟係有進步,巴士站牌,車內設計/設施。車長態度亦很好。賺錢得嚟算有承擔。加幾毫……我個人覺得係可以諒解。利益申報先: 無親戚或家人在巴士公司做,但巴士係我最主要的日常交通工具。睇住巴士公司一天比一天進步。本帖最後由 yee 於 2014-01-03 18:14:19 編輯
遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數

其實做生意,個個都想賺錢,但我見到的九巴賺錢得嚟係有進步,巴士站牌,車內設計/設施。車長態度亦很好。...
yee 發表於 2014-01-03 17:00:22

呢個世界沒競爭,沒進步。問題係九巴究竟係"被進步"還是"真進步"呢???
車內設計/設施,除基本要符合法例規定外,近十年都差不多是被對岸公司牽著走!!
由你登車一刻的八仔機和收費顯示牌,令車長經常忘記調較分段收費,多收乘客車資,直到2012年才開始一鍵式統一運作,而城/新巴早於5/6年前,車長已只需按8仔機的分段按鈕,收費顯示牌亦自動更新顯示。另外,城巴部份路線有雙向分段收費,乘客下車時只需再拍卡一次便可,相反九巴一些設有雙向分段收費的新界區路線,乘客如要繼續"享受"優惠,就得自備輔幣,你貪方便拍卡咩,SORRY!點解同一八達通系統,會有這樣的分別? 講得衰D,就係搵得幾毫得幾毫囉!!!
貼於下層車箱的路線資料表,今時今日,九巴仍是用一張霉霉爛爛的紙,日光日白還好,遇著某些車型,掛得高高貼近天花板,晚間光線又不足,根本唔知邊個有本事睇! 相反,城巴近年已在車箱加裝了16:10直立式LED顯示屏,巴士行駛時會自動顯示餘下的車站,一目了然。
報站顯示器,雖然九巴率先加設使用,但今時今日仍得靠車長於每站按制一下,車長兼顧的實在太多了,遺漏不足為奇,相反新/城巴早已採用GPS/A-GPS定位自動報站系統。
至於那個美其名是"增值服務"的"勞蘇",損壞率超高,部份聲浪太高,廣告收益除了唔知百分之幾回撥返俾九巴外,其餘的袋袋平安,888於2012年的業績純利7千幾萬,如果全數撥入,你諒解嗰幾毫我諗可以唔使加,或者遲D加囉。
地產霸權016入主九巴後,成立"載通控股",HEAD住九巴、龍運、ROADSHOW等等,目的是不斷玩弄財技,賺到盡!!!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖