香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 怡明邨 » 派左去怡茵樓, 好多問題想問!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...7
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

派左去怡茵樓, 好多問題想問!
1. 請問堆田區會否影響空氣及有沒有臭味?
2. 1B單位(一睡房單位)能間到3間房間嗎?
3. 附近的配套及設施如何?物價會很貴嗎?
4. 我的單位是向西南面偏西, 會否很潮濕呢?
5. 有沒有單位的真實相片可以參考?
6. 區內的治安好嗎?
7. 何時可以上樓呢?12月應該已建成, 是否1月可以取匙?

對不起這麼多問題, 煩請各位大大解答^__^本帖最後由 razorback 於 2013-12-03 11:49:18 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

請提供申請NO. 幾人, 幾時收信, 如果唔係, 唔答你
分享 分享 讚好人數:4查看名單

吸濕機一定要買定!本帖最後由 sandy11223344 於 2013-12-03 14:49:28 編輯
好運降臨!謝謝主恩! 我溫馨的家!
已買居屋!搬離細小既公屋!
繼續努力!希望好運又再次降臨!
目標邁向:dream house 3.0♡

回應 #1 razorback

1. 請問堆田區會否影響空氣及有沒有臭味? 我住左十幾年都唔覺有, 就算有親人住日出康城望電視城及海景方向都唔覺有
2. 1B單位(一睡房單位)能間到3間房間嗎?

3. 附近的配套及設施如何?物價會很貴嗎?物價不算貴, 不過就近係幾個大型商場,而且將軍澳站個商場、新都城而家都以名店為主,因為有酒店係將軍澳站

4. 我的單位是向西南面偏西, 會否很潮濕呢?其實講潮濕,藍田仲勁,一多水份成屋+走廊都係水. 住將軍澳多年,好少見呢d情況,我親人住果到對正海都無呢d事添

5. 有沒有單位的真實相片可以參考?你可以去怡明邨專區到搵到 , 順帶一題,果到風景超好,又有單車徑及跑步徑,附近有運動場,非常接近清水灣半島(完住係海景一流),
另外距離港鐵不到10分鐘步程,隔離有多個大型商場,不過街市就遠少少去到尚德街市才大型及較平。

6. 區內的治安好嗎?早幾年較多壞學生/份子係區內搞事(疑似爭地盤?),不過近來警隊致力打擊問題,而家好少見啦!

7. 何時可以上樓呢?12月應該已建成, 是否1月可以取匙?個人保守估計2-3月本帖最後由 熱刺 於 2013-12-03 12:01:42 編輯
G1255XXX 2013年10月23日 上樓
2020 申請調遷 密度5.3 排14xx 4人
分享 分享 讚好人數:11查看名單

回應  razorback
1. 請問堆田區會否影響空氣及有沒有臭味? 我住左十幾年都唔覺有, 就算有親人住日出康城...
熱刺 發表於 2013-12-03 12:00:15
嘩..你答得好詳細喎
遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數
分享 分享 讚好人數:1查看名單

請問你幾樓?

回應 #6 yee

我住左將軍澳十幾年啦!如非中啟晴我都博怡明呀!
其1住開有感情
其2由細係果到大, 就算翠林寶林坑口將軍澳調景嶺無個地方我唔熟唔識!
以前細個無mtr,都係行/單車去哂咁多個地方 , 不知幾享受
但係現代人只追求速度,無論塔車食飯返夜工都係要快要近要就腳
其實香港人真係好慘,好多野都忽略或莫視左
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  yee
我住左將軍澳十幾年啦!如非中啟晴我都博怡明呀!
其1住開有感情
其2由細係果到大, 就算翠林寶林...
熱刺 發表於 2013-12-03 12:21:05
原來你係TKO陀地
遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數

回應 #9 yee

老街坊姐最多係....唔係陀地

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請求怡明會員分享裝修手冊及尺寸平面圖 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖