香港公營房屋討論區
主頁 » 關愛互助 » 疑難雜症 » 電磁爐 單頭 vs 雙頭
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

電磁爐 單頭 vs 雙頭
向各位大大緊急求助,電磁爐 單頭 vs 雙頭

自己決定唔到意見,向家人徵詢佢地就傾向買單頭。
1)因他們煮食多數只用一邊,幾乎不會同時用兩邊。
2)雙頭搬出廳打邊爐就不方便。
家中只有二人同住,一個返學一個返工。
只係可能放假會煮兩餐,平日返學返工最多只煮一餐甚或唔煮。

本來昨日我決定買雙頭,現在他們又苦苦相勸我買單頭,因為4k買個爐貴得泥又用唔著。
同牌子的單頭比雙頭平一半,但沒有廚具x2/風扇/熨斗送。。。(只係著眼係2件不鏽鋼廚具上  湯煲+鑊)

另外又想問一問,其他牌子的單頭爐幾百蚊都有交易,有人聲稱都用到幾年,壞了佢地就掉,又話都可以煎野都不熄機。。。我都不知點好

緊急求助,因希望今天落到單。。。本帖最後由 Aigo 於 2013-08-31 16:24:11 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我買單頭爐,買平爐,灶頭令一邊打算放光波爐

買平爐,壞了唔肉痛,粗用就算,反正我少用

買平爐,壞了唔肉痛,粗用就算,反正我少用
rainbow` 發表於 31-08-2013 04:44 PM

我家人就係話我根本少用,不應該買4k的爐
有些建議我買返同牌子單頭 但都要2k
有些建議我買3~4百的普通野

你買個平爐用左幾耐?好用嗎?咩牌子型號?本帖最後由 Aigo 於 2013-08-31 17:05:56 編輯

我家人就係話我根本少用,不應該買4k的爐
有些建議我買返同牌子單頭 但都要2k
有些建議我買3~4百...
Aigo 發表於 2013-08-31 17:05:30
我打算買幾百蚊爐渣,但未買,仲未攪掂裝修

我打算買幾百蚊爐渣,但未買,仲未攪掂裝修
rainbow` 發表於 31-08-2013 05:12 PM

咁你有無睇開邊隻阿?

咁你有無睇開邊隻阿?
Aigo 發表於 2013-08-31 17:14:02
未睇呀,去日本城八過下價錢咁渣

我2人-3人,差不多每日都會開爐...我就買左個兩頭煤氣爐加一個電磁爐,但實際系好少機會兩個爐頭一齊用得著,除非有親戚朋友來到會用埋另一邊爐頭炆野或煲湯...,個人意見一個單頭煤氣加仄口個電磁爐就好足夠,

謝謝你地比意見我本帖最後由 Aigo 於 2013-08-31 17:34:32 編輯

我2人-3人,差不多每日都會開爐...我就買左個兩頭煤氣爐加一個電磁爐,但實際系好少機會兩個爐頭一齊用得著,...
jessie2468 發表於 31-08-2013 05:26 PM

謝謝你的意見~^^
想問下你個電磁爐係咩牌子型號?
好用嗎?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖