香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 資訊站 » 家居裝潢 » 地面DIY 1 - 自流平地台
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

地面DIY 1 - 自流平地台
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

分享 分享 讚好人數:0查看名單

呢個係家居嘅效果圖,佢先做做水泥自流平地台,然後再做環氧樹脂自流平地台嘅。

推荐:自流平

美观指数:★★★★

健康指数:★★★★☆

舒适指数:★★★

清洁指数:★★★★☆

都会忙碌的节奏让人们的闲暇时间愈发珍贵,在居家设计中也就更多考虑到是否容易打理的问题。顶级新西兰羊毛地毯固然舒适,但您有每天一小时的时间打理它吗?自流平水泥是科技含量高、技术环节比较复杂的高新绿色产品。它是由多种活性成分组成的干混型粉状材料,现场拌水即可使用。稍经刮刀展开,即可获得高平整基面。硬化速度快,4-8小时即可在上面行走。

材料特性:自流平地面外观美丽,平整的地面可达到镜面效果。由于其简约、朴素、平整、质感特别、无接缝、非常环保等特点,逐渐被大家所喜爱。自流平有多种颜色可选择,并且比普通地板漆更加耐用、使用寿命更加长久。

保养技巧:由于自流平地面防尘、防潮、防腐,防霉;耐酸、碱、盐及其他化学溶剂腐蚀,所以非常易于清洁维护。日常用干拖把清洁即可。遇到难以去除的污渍可用去污剂清除。

西北朝向的房间日照较少,建议尽量少用感觉冰冷的自流平、大理石等材质。

http://home.focus.cn/zxrj/diary_content.php?note_id=95966

抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
建立帳戶後請按此重載本頁。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

貴嗎?

貴嗎?
Eisan 發表於 2013-5-7 12:36:37

環氧樹脂地坪漆大概係20kg
2xx -8xx 人仔
用量係咁。
1.6KG 每平方 1毫米(高度)本帖最後由 ilearner 於 2013-5-7 12:56:35 編輯

請教:2-3人單位約160呎面積,鋪約2吋高度,要用幾多kg?

環氧樹脂地坪漆大概係20kg
2xx -8xx 人仔
ilearner 發表於 2013-5-7 12:45:28

咁要幾多先夠?
如果2-3人單位

請教:2-3人單位約160呎面積,鋪約2吋高度,要用幾多kg?
MakKwanLok 發表於 2013-5-7 12:51:18

2寸=50mm
160平方尺=14.9平方米
2寸會好高架。不如先鋪1寸幾水泥砂再做自流平水泥或環氧樹脂自流平。
環氧樹脂果D通常都唔會做得太厚。
你係唔係又係想解決室內比走廊地面低嘅問題?自流平水泥當然會貴過用普通水泥砂嘅。佢係造平用同美觀用,可替代地磚/地板果D,並唔會用嚟替代水泥砂(因為成本問題),如果面積好細,先考慮直接用嚟鋪高啦,不過點都係用水泥砂直接噠上去鋪平,然後再倒呢D落去造平穩妥。本帖最後由 ilearner 於 2013-5-7 13:20:24 編輯

除顏色灰暗之外,其它都好正 ! 白d就好啦

除顏色灰暗之外,其它都好正 ! 白d就好啦
cyc20130301 發表於 2013-5-7 13:15:30

水泥自流平就係單色,同水泥一樣色。
環氧樹脂就唔同卦。定係用油漆油左地面再上環氧樹脂自流平。你覺得顏色灰暗係因為地面本身就咁色嚟。你想乜色,買嘅時候可以選啽你要嘅色卡然後話比賣果位知,佢會幫你調教埋顏色。本帖最後由 ilearner 於 2013-5-7 23:09:16 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖