香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 聊天室 » 情感世界 » 妹妹跌傷了!!!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4
支持鍵盤翻頁

妹妹跌傷了!!!
上星期, 妹妹返左嫲嫲屋企渡假 (其實每個星期都係架喇), 到我去湊佢果時, 發現佢左腳上/下5吋位貼哂膠布(3塊), 有少少腫+少少瘀, 問佢發生咩事, 佢好細聲話我知, 爬燈柱唔小心跌親, 問佢痛唔痛佢又話冇事, 小朋友跌親撞親都算平常事, 我只係同佢講小心d啦, 跟住就返左屋企.........

但當晚我o係屋企幫佢換膠布時發覺, 原來唔係少少事, 磨損得好厲害, 掂一掂都嗌到拆天, 喊到失控 , 我要搵姐姐幫手先可以同佢換到, 我當時見到真係好心痛 , 但又要好小心咁儘量唔好掂到佢, 平時1分鐘內貼到膠布, 果日起碼要10分鐘, 貼完佢都未收聲架!!!....... 呢兩日果傷口都仍然滲水, 總之一話同佢換膠布, 佢就喊定先啦....希望快d埋口, 唔駛佢再咁痛啦 !

呢d真正係 : 傷在兒身, 亦傷在娘心!!!
分享 分享 讚好人數:2查看名單

真係傷在契女身, 亦痛在契娘心
peg有冇帶佢睇醫生呀?等姑娘幫佢洗傷口會好d架.
祝阿女快d好番晒!!!,
分享 分享 讚好人數:0查看名單

希望妹妹快D好番啦...
peg唔好太擔心喇...
小朋友好容易整損手腳, 我細個都成日跌整... 再大D就會無事架喇!!

原帖由 maggie 於 2009-2-23 14:25 發表

阿妹你放心啦, 妹妹屋企有個護士媽咪幫佢日日悉心照顧傷口, 好快會冇事, 不過講真星期六聽到護士媽咪幫妹妹換藥都聽到有d打冷震, 尋晚再親眼目擊, 又見到妹妹喊到拆天, 真係聽者傷心, 聞者流淚, 不過靚太你放心啦, 妹妹好快會冇事架啦, 好快又可以天真無邪咁喺你/我地面前走黎走去架啦

噢~ 淨係睇到post都心痛加肉痛呀~!!
pegpeg ,  如果咁傷千其吾好用藥水膠布貼傷口呀~
用 黃/藍藥水或碘酒、無菌紗布同醫生膠紙就ok

傷口需要暴露:
  許多人擦傷皮膚後,習慣貼一片藥水膠布了事,但專家提醒,

擦傷的傷口不適宜用藥水膠布,而應該用紫藥水消炎,讓傷口自然
暴露在空氣中,以待愈合。

不可用的原因:
  這是因為,擦傷皮膚的創面比普通傷口大,再加上普通藥水膠

布的吸水性和透氣性不好,不利於創面分泌物及膿液的引流,反而
有助於細菌的生長繁殖,容易引起傷口發炎,甚至導致潰瘍。

其實我以前參加過救傷隊o架, 不如我來幫你教姐姐點樣洗傷口同換紗布,

希望妹妹快D好番啦~!!!

HKBN 100MB寬頻喎~ 30都冇呀!!!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

原帖由 maggie 於 23-2-2009 14:25 發表

maggie放心啦, 我會每日睇住妹妹&幫佢換膠布,  你過幾日過嚟見到佢一定生生猛猛週圍走既....

原帖由 Annie妹妹 於 23-2-2009 14:34 發表
希望妹妹快D好番啦...
peg唔好太擔心喇...
小朋友好容易整損手腳, 我細個都成日跌整... 再大D就會無事架喇!!

多謝公主關心, 我都知細路仔成日會整親, 但見到傷口咁大真係有d肉赤啫...

原帖由 pegpeg 於 2009-2-23 13:33 發表
上星期, 妹妹返左嫲嫲屋企渡假 (其實每個星期都係架喇), 到我去湊佢果時, 發現佢左腳上/下5吋位貼哂膠布(3塊), 有少少腫+少少瘀, 問佢發生咩事, 佢好細聲話我知, 爬燈柱唔小心跌親, 問佢痛唔痛佢又話冇事, 小朋友跌 ...
有滲水要小心傷口受到細菌感染 ,要用黃藥水幫妹妹洗傷口呀,會好快好番

原帖由 盈富街坊 於 23-2-2009 14:36 發表

阿妹你放心啦, 妹妹屋企有個護士媽咪幫佢日日悉心照顧傷口, 好快會冇事, 不過講真星期六聽到護士媽咪幫妹妹換藥都聽到有d打冷震, 尋晚再親眼目擊, 又見到妹妹喊到拆天, 真係聽者傷心, 聞者流淚, 不過靚太你放心啦, ...

肥契爺, 你尋日見到佢已經係好好多喇, 之一日喊得仲勁呀, 不過我都會每日同佢換膠布架喇...放心, 你肯俾佢'唧', 包佢好快冇事!!

原帖由 kenny 於 23-2-2009 14:58 發表
噢~ 淨係睇到post都心痛加肉痛呀~!!
pegpeg ,  如果咁傷千其吾好用藥水膠布貼傷口呀~
用黃藥水、藍藥水、無菌紗布同醫生膠紙就ok

傷口需要暴露:
  許多人擦傷皮膚後,習慣貼一片藥水膠布了事,但 ...

kenny, 多謝你關心, 我都有讀過急救架, 你放心啦... 每日都會同佢更換, 等個傷口快d乾&埋口.. 過幾日你會見到佢冇事週圍走架喇

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖