香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 龍逸邨 » 今日揾裝修上去度左位,佢留低左咁嘅圖比村民。
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...13
支持鍵盤翻頁

回應 14# 天朗氣清

義務盡咗就算啦  好心提醒未必聽入耳  出事叮走都係責任自負
菩提本無樹
分享 分享 讚好人數:3查看名單

竟然上左去啊
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  天朗氣清
義務盡咗就算啦  好心提醒未必聽入耳  出事叮走都係責任自負
hkhk 發表於 2013-5-2 00:18:07

我驚佢比裝修佬點,同我頂兩句點都好過第時唔見錢同埋比人扣分.

以下事件好有教育意義:

新派公屋裝修比裝修公司害死
我要左個和諧式公屋未住夠一個月,無左12萬,我誤信D裝修公司....
7月尾羅鎖匙.......裝修到9月頭........房屋署有職員家訪.......
佢地一見我個廁所及OPEN KITCHEN........就話我大鑊.....要我還原
裝修費9萬幾.....現在房屋署又話2萬幾還原.......間裝修公司又話已幫同邨好多戶裝修好似我屋咁........但唔話我知我想整的房屋署唔比........我就唔知先搵佢地比下意見......現在攪到房屋署話我未經業主同意擅改業主固定裝置.........攪到我7分7分咁比房屋署扣分(因我不合作).........現在被扣14分.......唯有比錢房屋署還原,浪費我的金錢及時間,仲要比老婆話我低能.......租屋攪咁多野~ ~ 裝修公司呃X人 ~  ~

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=20897161本帖最後由 天朗氣清 於 2013-5-2 00:42:23 編輯

咩牆都唔好拆,房署發現,你唔駛係果度住,樓主三思!!

回應 23# 天朗氣清

大家明嘅  我好清楚自己係租客
菩提本無樹

你唔好當間屋係你至得架,業主係香港房屋委員會,違反租約係會比人趕走架.

以上回應邊度有講過話提問會違反...
天朗氣清 發表於 2013-5-1 23:34:33

你有晒邏輯思考,可惜唔識得做人,家下係新屋入伙,你卻嚟搞大龍鳳,一陣控嚇乜嘢違反租約,都未入伙何來違反租約,而且上去簽約嘅時候,香港房屋委員會會白紙黑字與口述同住戶講清楚係點,你嘅身份合適嚟做呢D嘢?而且一開口就無句好說話,乜嘢讀寫障礙,乜都出晒街。

我驚佢比裝修佬點,同我頂兩句點都好過第時唔見錢同埋比人扣分.

以下事件好有教育意義:

新派公屋裝修比裝...
天朗氣清 發表於 2013-5-2 00:30:05

屋署話我未經業主同意擅改業主固定裝置”,所以我先有提問,我甚至會係房署面前問架,唔問過,點知佢同唔同意呢?可能改來去水,油牆佢都唔同意呢?大部份住戶都會當係自己屋企,呢點係好清楚,係自己屋企嘅感覺,否則都唔會有咁多人準備裝修啦。試問有幾多人去租私樓仲要裝修呢?你會否去租私樓仲去同佢鋪地板,油牆,做櫥櫃,添置一大堆家私咁呢?邏輯?乜嘢邏輯咁啊?五毛?開口就鬧人嘅先係五毛啵,你有無諗清楚架?

以下事件好有教育意義:

新派公屋裝修比裝...
天朗氣清 發表於 2013-5-2 00:30:05

我一D都感覺唔到你係善意囉,可能我真係你一開口所提到嘅“聽寫障礙”,甚至你後面提到嘅“五毛”咁,你好有邏輯,有晒大道理啵。我想問下,你講嘅租約,都未有龍逸邨嘅住戶見到過,咁未見到租約同業主嘅代表,就已經違反租約?我當然會當間屋係自己嘅,咁有乜問題呢?正因為我會當間屋係自己嘅,亦會好錫間屋同珍愛間屋。但你當自己係業主代表咁高居臨下出嚟教訓他人,一陣聽寫障礙,一陣五毛,唔知嘅以為業主代表真係咁,同以為你就係業主代表啵。簽意向書果陣,我亦有提問過有關裝修嘅一D問題,房署個解說都有提到,如果更改左某D嘢,係交番棟樓比房署時,可能需要還原比佢(我記得當時好似問嘅係灶臺),未有解述過租約,亦無見到租約。乜當間屋係自己嘅,就會關聯到違反租約,唔可以係正面架?好似當間屋係自己嘅,先會更加愛護間屋嘅實際例子更多啵。你後兜所舉出嘅例子係違反左消防條例,無左防火門,佢當然會處罰你,就算你係業主,你嘅建築物裡面係無左呢個消防門都會被人罰嘅啦,咁如果係廁所門呢?係交番棟樓嘅時候還原就得,定係亦要好似你咁講:違反租約,違反租約係會比人趕走?咁道牆係白色,你油左粉紅,個企缸同馬桶位置你改左............是否亦係違反租約係會比人趕走,定係交番棟樓嘅時候需要還原呢?呢D都係好具體嘅問題嚟。本帖最後由 ilearner 於 2013-5-2 06:47:52 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...13
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖