香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » (我U字頭)新報到, 請教各位...
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4
支持鍵盤翻頁

(我U字頭)新報到, 請教各位...
想請問我 "U" 字頭no.,單人等左好多年都未有派屋,
03年等到而家,
就連特快都無份我揀...
想問下, 如果結婚轉成2人,
2個人既單人no.都係 "U" 字頭,
咁而家排左咁耐既no.會點計呢?
會唔會又要再重頭排過嫁?

同埋入息審查係點計算架?
睇邊6個月入息呢?
係咪計6個月既平均數呢?
因為我有3個月超左額呀...
請大家指教指教....
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 1# mo1234

2.4.4 加入家庭成員

如有需要,名列在非長者一人申請者輪候冊的申請人,可要求
加入家庭成員,成為一般家庭申請而無須另行重新登記。此
外,申請人原先以非長者一人申請所輪候的時間,可獲計算入
其申請內,但以半數計算,並以不超過18個月為限。經調整輪
候時間後,有關申請會被編訂一個等同於一般家庭申請的登
記日期;此日期將作為日後編配及執行公屋申請政策的依據

即最多當你申請左年半,房署會重新比一組NO你參考。

至於審查半年前入息將會以二人家庭收入計算。會計算審查前的六個月入息。

佢會折算俾你咖,我LG都係03年開始申請一人,排佐7年幾后來我地結婚生佐個囡,11年轉佐三人家庭,房署就按我地08年12月藍卡,啱啱派佐啓晴!本帖最後由 3hlucky 於 2013-3-14 22:17:05 編輯

回應  mo1234

2.4.4
加入家庭成員

如有需要,名列在非長者一人申請者輪候冊的申請人,可要求
加入家...
FaFa@啟晴 發表於 2013-3-14 22:12:29

謝謝幫忙喔~
咁知唔知入息審查係咪以平均6個月計架??
(排左咁耐, "side" 晒喇....)

佢會折算俾你咖,我LG都係03年開始申請一人,排佐7年幾后來我地結婚生佐個囡,11年轉佐三人家庭,房署就按...
3hlucky 發表於 2013-3-14 22:14:46

你03年申請1人同我一樣,
排左7年, 即係大約2010年轉家庭,
要再3年後而家先上樓....?
咁我咪結左婚又要再等3年囉...

我見個個都係 "G" 字頭, 我仲諗住我 "U" 字頭, 可以結左婚既上樓添....

謝謝幫忙喔~
咁知唔知入息審查係咪以平均6個月計架??
(排左咁耐, "side" 晒喇....)...
mo1234 發表於 2013-3-14 22:19:26

如果每月入息都唔同就會以平均數計算,如有花紅及雙糧(除12)都要計算在內。

如果每月入息都唔同就會以平均數計算,如有花紅及雙糧(除12)都要計算在內。
FaFa@啟晴 發表於 2013-3-14 22:23:09

我12,1,2,月入息都係15000,
但公司話o係3月開始叫我轉part-time喎...
咁叫唔叫 "爆" 左入息架??

我12,1,2,月入息都係15000,
但公司話o係3月開始叫我轉part-time喎...
咁叫唔叫 "爆" 左入息架??...
mo1234 發表於 2013-3-14 22:25:30

甘你如果加人要先結婚,相信都需要一點時間

甘你如果加人要先結婚,相信都需要一點時間
FaFa@啟晴 發表於 2013-3-14 22:29:40

如果4月結會唔會趕得切派啟晴或者德朗呢....

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

如果你是輪候冊人士,請分享你的申請進程,謝謝! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖