香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 花紅問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

花紅問題
例子: 公司13年1月出咗花紅$6000(入職達一年以上), 咁如果我6月派到樓, 即係要交12年12月至13年5月的入息, 咁嗰$6000花紅是除12, 即係每個月$500,
呢$500是否只需列入12年12月至13年1月的入息內?
不屬於13年2月至13年5月內 ?

12年12月$8000+$500 =$8500
13年1月$8500+$500 (加咗人工) =$8500
13年2$8500
13年3月$8500
13年4月$8500
13年5月$8500

請問我即係每月入息多少 ?本帖最後由 nicole717 於 2013-3-11 17:14:53 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

出現金就唔使報銀行出就要報,除以12,計入過去一年的入息裏面
常樂我淨

回應 2# 老貓

就係落銀行先煩, 想問我個計發啱嗎 ?$50500/ 6 = 平均入息 $8583.33本帖最後由 nicole717 於 2013-3-11 17:56:15 編輯

仲有花紅平均數未加啵~

回應 4# sum_summer

請問係咪要分開計
人工$50500/6 = 8416.67
花紅$1000/2 = 500
我入息平均數係 $8916.67本帖最後由 nicole717 於 2013-3-11 17:55:00 編輯

回應  老貓

就係落銀行先煩, 想問我個計發啱嗎 ?$8500 x 6 = $51000/ 6 = 平均入息 $8500本帖最後由 ...
nicole717 發表於 2013-3-11 17:14:29

12年12月至13年5月的入息總數÷6+6000÷12本帖最後由 老貓 於 2013-3-11 17:43:40 編輯
常樂我淨
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 6# 老貓

但嗰花紅$6000係應該屬於12年2月至13年1月的, 不是嗎 , 如果除12就代表咗落去13年2-5月到喎 ?本帖最後由 nicole717 於 2013-3-11 17:53:41 編輯

補充:花紅如每月出一次,六個月總和除六;  如一年出一次,年終花紅除十二。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  老貓

但嗰花紅$6000係應該屬於12年2月至13年1月的, 不是嗎 , 如果除12就代表咗落去13年2-5月到喎 ?...
nicole717 發表於 2013-3-11 17:52:34

你做滿一年未??如未滿一年,就除番做左幾多個月就得………

你將薪金總和除六   加     年終花紅除十二

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋編配與個別申請進度 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖