香港公營房屋討論區
主頁 » 交易廣場 » 求職招聘 » 其實我做得"D"咩?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁

其實我做得"D"咩?
我學歷唔高得大專...由20歲起擔起頭家,職業根本唔係我選擇...
因為喜歡小朋友,入左學校做左幾年...
咩位都做過,08年做I.T.ASS因為個技術人員勁衰叫我一日抬30個大牛龜MON整傷左條腰...
宜家唔搬得重0野唔企得耐...
上年比上司勁質我食死貓,加上比90後同事做岳飛,老闆日日講0野有骨落地...
頂唔順閃人,之後去左工廠拎最低工資做工廠妹,電腦我就識0者叫我同機器鬥快無可能...
加上又係比人出賣...嬲嬲地唔鬼做...
走左去做手工藝導師同朋友打算搞手工藝班...
點知手工藝中介公司食水太深,加上不平等條約,我發燒發到102度都仲要返工,1千蚊都賺唔到,搞手工藝班同朋友又意見不合...
於是走左去搞網上生意,本來一個月都有萬幾蚊落袋,可惜個件物品唔再興,加上之前益佢0地賺唔少0既朋友,輸打贏要...
我0既生意又一落千丈,申請左個商業登記...
過左半年有機會搬要洗好多錢,我想出番去搵0野做,做手工藝導師又怕中介食錢...
做全職學校,人0地又開晒學無人請,做售貨員我又企唔到><
到底邊度先有路比我行?
G1246
市2  
13年1月21日 第一次收信派澤安邨(拒絕)
13年3月23日 STEP4
13年4月2日   啟晴邨樂晴中高層
永遠快樂滿恩晴
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 1# C.C.

起碼你學歷同經驗好過我啦,唔好氣餒呀!
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

回應 2# VickYeung

就黎30歲我都一事無成,見住身邊細過我幾年0既朋友都個個搵萬幾二萬一個月,我真係有點自卑...我又唔覺我無生意頭腦...但就是不成功><"
G1246
市2  
永遠快樂滿恩晴

回應  VickYeung
就黎30歲我都一事無成,見住身邊細過我幾年0既朋友都個個搵萬幾二萬一個月,我真係...
C.C. 發表於 2013-2-5 01:08:47

你可自己去西九租車仔檔,買自己D.I.Y物品...每月$5500租-有很多學生行0k架.你可試下
不經不覺   已上樓4年了
有自己的安樂窩
超感恩   超開心
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 4# kitmak

THX...但月租5XXX...又要比一期上期加按金加租金成萬蚊投資,未計貨...我拎唔到咁多錢出黎...我又唔想問人借...
G1246
市2  
永遠快樂滿恩晴

其實可以轉做普通文職,不會太辛苦,祇要你唔介意依家開始由低做起兼人工唔太高,咁就可以慢慢貯經驗
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  kitmak

THX...但月租5XXX...又要比一期上期加按金加租金成萬蚊投資,未計貨...我拎唔到咁多錢...
C.C. 發表於 2013-2-5 01:23:45

我記得不雖要按金,你可問下
我兩個月前己問過
有自己的安樂窩
超感恩   超開心

我SEND過好多信去公司都無人理我,同埋有朋友做中介公司,本來都話想介紹,但我英文語障唔請...
G1246
市2  
永遠快樂滿恩晴

回應 7# kitmak

最怕我積蓄投資只可挨一個月,如果無生意死得><本帖最後由 C.C. 於 2013-2-5 02:22:56 編輯
G1246
市2  
永遠快樂滿恩晴

回應  kitmak

最怕我積蓄投資自可挨一個月,如果無生意死得>
C.C. 發表於 2013-2-5 01:30:03

其實講真,可能是你自己性格問題
你前由驚,後由驚..好難攪囉
無人講過做生意一定得,五試過你永遠都五得
你po過你自己D.I.ㄚ既手工好掂喎.....比啲信心自己
有自己的安樂窩
超感恩   超開心

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖