香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 問題已解決, 多謝各位的幫忙
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁

問題已解決, 多謝各位的幫忙
問題已解決, 多謝有份給意見及幫助的版友 !本帖最後由 Ching_Ching 於 2013-3-28 23:10:49 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

曾有家人發生慘劇嘅新界 B 地區,
慘劇地點,衹係一處,對嘛。
如果你敏感度太高,對整個 B 地區都有意見,
房署實在很難做。

相反,要儘快離開現居,同個仔重過美好新生活,
先係最迫切。

已經晌現居等咗十個月,再無了期去等
C 地區,仲要前路茫茫,唔知揾咩人幫手,
過五關斬六將,你認為真係值得嗎?本帖最後由 teasee 於 2013-1-18 00:00:42 編輯
特快已選租置單位,感恩中。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

曾有家人發生慘劇嘅新界 B 地區,
慘劇地點,衹係一處,對嘛。
如果你敏感度太高,對整個 B 地區都有意見,...
teasee 發表於 2013-1-18 00:00:06

先謝意見!

但個問題係感覺上係房署玩野,
B地區明明係旺區,空置單位會多過偏遠又唔受歡迎的C地區?

如果去B地區,B地區果家人仲有機會撞口撞面,
勾起我地以往悲慘回憶,當中佢地家人以前點對過我地唔在此講喇,
我同個仔而家係怕B地區家人怕到連電話都改埋,
真係唔知勉強搬去會點。

再者,房署都唔守承諾,第二次日冇打返黎,
我地就算肯勉強要B地區都未必真係咁快俾我地,
到時搞到兩頭唔到岸。
而且B地區話晒係旺區,生活節奏及壓力都較大,
C地區遠離凡塵,對我們心理健康可能好點。

真係唔知可以點做好…

凡事要懂得取捨,學會放低。
否則,幾悉心嘅治療,幾先進嘅藥物,
房署俾你揀埋 D E F 地區,都唔會開心。

心中所念,C 地區遠離凡塵,靜心之居所。
但能夠真正令到你長遠地脫離痛苦,
其實最有效嘅,往往就衹有你內心嘅信念。
特快已選租置單位,感恩中。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

新界對你咁唔好,一早就唔好揀啦

新界對你咁唔好,一早就唔好揀啦
kermit 發表於 2013-1-18 01:33:38

我都講左係個醫務社工講到明只會推薦我地去新界的B地區,
如果我唔接受佢推薦,就唔推薦我,咁我當時心急想走,
又冇諗到咁多,當時咪唯有接受囉!

有好多都是自己心理戰....放鬆心情,你要活得更精彩..令傷過你的人知你係好堅''無人敢埋你身
不經不覺   已上樓4年了
有自己的安樂窩
超感恩   超開心

令疾過你的人知你係好堅''無人敢埋你身
kitmak 發表於 2013-1-18 04:59:36

學你甘啦  無人敢蝦你   X影除外

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖