香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 申請公屋一問
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

申請公屋一問
家中有兩名年過六十長者想申請公屋,想問申請時是否只需交表,唔需要提供任何資產既資料?
如要提供要提佢地準備
另有兩份保險分別於下年及三年後供完有舊錢拎返,請問點填?保險可唔可以唔報住架?
而家長者一般要輪候幾耐架?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

當然要申報啦。
全長者好快的,聽講不用1年

家中有兩名年過六十長者想申請公屋,想問申請時是否只需交表,唔需要提供任何資產既資料?
如要提供要提佢...
kacar 發表於 2013-1-3 00:21:40

緊係要交資產資料啦,保險記得報呀

當然要申報啦。
全長者好快的,聽講不用1年
wesly 發表於 2013-1-3 00:42:42

交表時係咪只需交表其他資產係審查先睇
我申請時已經好多年前已經唔記得左喇
唔駛一年咁快,又唔錯喎

緊係要交資產資料啦,保險記得報呀
糖 發表於 2013-1-3 00:44:52

交申請表要交埋資產資料?

咁,申請都要按實情申報咖,如果審查時發覺漏報,相信會有手尾本帖最後由 wesly 於 2013-1-3 00:55:06 編輯

交申請表要交埋資產資料?
kacar 發表於 2013-1-3 00:47:54
申請表有寫的

咁,申請都要按實情申報咖,如果審查時發覺漏報,相信會有手尾本帖最後由 wesly 於 2013-1-3 00:55:06 編輯
wesly 發表於 2013-1-3 00:54:51

唸住幫佢地填清楚
分享 分享 讚好人數:0查看名單

清清楚楚最好

輪候時間,你冇睇電視咩﹖死左都未上到樓

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋編配與個別申請進度 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖