香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 其他 » 有無公契?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

有無公契?
Have you got it?

James
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我地係租戶又係唔係小業主,睇公契做乜?本帖最後由 天朗氣清 於 2012-12-15 18:15:42 編輯

既然係租戶,當然只會有租約。
要公契做咩?

既然係租戶,當然只會有租約。
要公契做咩?
shirleyng330 發表於 2012-12-15 18:58:33

好簡單講解下.

假如某私樓公契係可以養狗,但係業主同你立嘅租約講明唔比養狗,咁你就唔可以養.

所以租客睇份租約就得,無需睇公契,而且公屋係單一業主(政府),有無需要立公契?

好簡單講解下.

假如某私樓公契係可以養狗,但係業主同你立嘅租約講明唔比養狗,咁你就唔可以養.

所以租客...
天朗氣清 發表於 2012-12-15 19:24:59

你個例子唔得...係人都知公屋唔養得狗!
你有咩特別事要睇公契??

你個例子唔得...係人都知公屋唔養得狗!
你有咩特別事要睇公契??
kms 發表於 2012-12-15 21:30:23

公契(公共契約)係比有業權嘅小業主共同遵守嘅契約,我地又無業權,屋邨又係單一業權.

我都唔明佢點解想睇?
唔通佢想告政府?本帖最後由 天朗氣清 於 2012-12-15 21:50:45 編輯

當左係私人樓?

Have you got it?

James
James0abc 發表於 2012-12-15 16:03:06

你係咪想問拎左租约末呀?

公契(公共契約)係比有業權嘅小業主共同遵守嘅契約,我地又無業權,屋邨又係單一業權.

我都唔明佢點解想睇?...
天朗氣清 發表於 2012-12-15 21:49

佢可能買左 租者置其屋的公屋

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖