香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 我過去申請公屋的歴程(市區4人)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...6
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

我過去申請公屋的歴程(市區4人)
我今次不是第1次申請市區4人家庭,在14年前申請過1次,4年就派樓 ,    (第1)次派係新落成鯉魚門邨2樓太底無要,    (第2)次派彩雲邨好大有45平方但前後左右全是凶宅,我老公5驚相要但他驚我嚇傻周圍無人住黑麻麻又無要,    (第3)次都係新樓是寳達邨35樓好相要但租金要$3980傻架甘貴,如果甘貴都可以我5使申請公屋啦....就這樣三次都無要我當時審查係3月,下個月4月就派第1次新樓,2個月派哂3次. 當時有屋住5係太急要上樓,三次都50k甘就放棄了
                                                                                                                                                            6299係台湾人長期係台湾,幾十年前在Hk買樓之後回台湾我同老公過去台灣看他父母只住一個月當旅行就覺得他父母ok喎!但7年前6299退休反HK長住初初無什麼但住落之後真係令會到相見好同住超難的道理,                                                                                                                            甘6年前就在申請公屋舊的N0己過期,要新N0從頭在來無諗到今次甘耐己6年多還未有第1次,上1次申請4年就審査pass兩星期後派第1次,兩個月內派哂3次,上次申請好幸運第1次就係派新落成公屋  屋                                                       希望今次第1次派樓不要太差太舊同遠就好心滿意足,希望各位市4家庭快快上樓(安居樂業)』         上年8月審查到現在還是Step.2希望快D轉Step.3啦he····he                                    '6年真係慢長的日子,兩位兒子由小學申請到現在己中學由細小的身體~到以家兩隻大水牛要住係一個細房到,希望快搬可給新環景兩個兒子,
不經不覺   已上樓4年了
有自己的安樂窩
超感恩   超開心
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應 1# kitmak

每個人都有一個歷史故事  深切理想你對祈求一新天地的渴望

可惜我不能幫到你什麼   只能為你祈禱(如果你系基督徒)
    如果你是向佛信眾  可能我的故事能為你添上啟示

回應  kitmak

每個人都有一個歷史故事  深切理想你對祈求一新天地的渴望

可惜我不能幫到你什麼 ...
HSP 發表於 2012-11-7 03:41:15

我是信佛
有自己的安樂窩
超感恩   超開心
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 3# kitmak

甘岩啦  我家下岩岩完成曬定貨圖紙   講下古仔都好  話說今年年於  某一星期天一家人上寶蓮寺上香 (我每年必上寶蓮寺2~3次的  每次去都系半夜三更起身  用盡方法在各交通上坐上頭班車  一定要上頭香)  是日所見寺後大興土木  見到善信捐獻動規大數目  我等豈能上項背呢   但當日有一小加設  在將來大殿上還有一位置加石碑  看到務德介紹  只需二千幾便可在大殿當中央石碑上刻福  我老婆呢鋪最吾孤寒  一家三口佔左三位置  功德6千幾............

約二個月後  老婆番屋企在電梯大堂海報見改善計劃  我全不以為意 被一番嘮嘮叨叨後 填好交上 .......一個多月後  收到信  叫我9月29去揀樓   至於點樣揀到呢個新單位  過程驚險曲析 回想也覺汗如雨下........個中詳程  容後再表

回應  kitmak

甘岩啦  我家下岩岩完成曬定貨圖紙   講下古仔都好  話說今年年於  某一星期天一家人...
HSP 發表於 7/11/2012 04:12

期待下文~~~

回應 4# HSP

好想知詳情!佛陀庇佑'肯定有驚沒險!

回應 4# HSP

我都每年幾次上大佛參拜同吃素,起大殿有每人一磚計劃,每人只雖$200買一磚起大殿甘我買一磚收據上寫老公名子,我兩個月前都有上過大殿起得7788啦,我上去都是下午.我今年(年初一)同老公和朋友一早都有上大佛參拜,這日很凍上到大佛只得0下3度 同下雨
有自己的安樂窩
超感恩   超開心

多謝分享經歷

抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
有自己的安樂窩
超感恩   超開心

回應 7# kitmak

我都打算從東涌行上大佛,再由大佛返東涌!
歡樂香江幸運星

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

如果你是輪候冊人士,請分享你的申請進程,謝謝! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖