香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 資訊站 » 教兒育女 » 想請教。
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

想請教。
請問家長們,子女放學後時間表參考?另六日怎樣培訓和休閒時間?
中英數常識、課外練習、網上練習、功課…應怎樣在9:30pm
前完成睡覺呢?是否10:30pm先瞓會啱d呢?你們會給它們什麼
娛樂節目呢?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

不要給他們太大壓力呀
你的小朋友多大本帖最後由 kitmak 於 2012-10-25 01:59:07 編輯
不經不覺   已上樓4年了
有自己的安樂窩
超感恩   超開心

回應 2# kitmak

7歲了,沒辦法哦,我收工回家教她只有很小時間,六日又要返工。無一個完善的學習方案和時間!
    想參考下別人的。

小朋友還細,比太多補課/課餘活動會令佢吃不消,要教導佢讀書時讀書,遊戲時遊戲既道理,放學後要馬上做功課,做完先可以玩既觀念,閒時可以比佢參加d興趣班,但貴精不貴多,小小愚見!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  kitmak

7歲了,沒辦法哦,我收工回家教她只有很小時間,六日又要返工。無一個完善的學習方案...
shunonest 發表於 2012-10-25 09:15:52

你可以問下佢有冇咩想學, 想玩.
話比佢知試下先, 你同佢都唔好有太大壓力.
係星期六 試下先.
開心每一秒,快樂每一天,如意每一年,健康到永遠﹗
珍惜現在所有的,放下不能擁有的,不要計較你沒有的!

我個仔三年班開始好忙喇,放學返屋企做d功課,
跟住食飯然後去補習,攪下都要10:30先訓得,
所有興趣班都係留返星期六

請問家長們,子女放學後時間表參考?另六日怎樣培訓和休閒時間?
中英數常識、課外練習、網上練習、功課…...
shunonest 發表於 2012-10-25 01:07:26

你好像比自己很大壓力呢

每個小朋友都唔同,大原則建議:1做完功課先可以玩.
2周末先學其他嘢.
faimum

要知道他想學什麽,週六給他去興趣班,星期日給他休息1Day.你大人工作都放假啦小朋友反學每日都差不多12小時'不要給太大壓力'我朋友就是給女兒太大壓力.要看兒童精神課
不經不覺   已上樓4年了
有自己的安樂窩
超感恩   超開心
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 9# kitmak

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖