香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 可否幫我分析一下><
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

可否幫我分析一下><
我no.1281xxx 擴展2人,2011年7月收到藍咭,
宜家收到信話可以轉市區,但唔知轉唔轉好,可否請大家幫我分析下?
1. 希望三年後左右上到新樓或幾年樓齡的樓
2. 如繼續排擴展,估計會派到邊度的新樓?
3. 如轉去市區,是否會等耐啲?估計會派到邊度的新樓?本帖最後由 ccu 於 2012-9-25 21:18:36 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

你幾時收藍卞的?
擴 2 G1288XXX  藍卡日期:11年11月
STEP 1: 13年9月17,審查11月13 STEP 2: 13年12月3
STEP 3: 16年8月11日  STEP 4: 16年8月13日
水泉澳 映泉
2013 特快 P17xxx,  2014 特快 P132xx,  
2015 特快 P92xx, 2016 特快 P53xx

回應 1# ccu

你擴展幾多人呀?

你 1281,無論擴展或者市區新界,都差成3-4萬no..
以而家派樓速度,正常你點轉,幾多人都好,
審查最快出年年尾到後年先到你喎..
如果轉區冇時限,睇定d,明年再考慮都未遲.

回應 1# ccu

你明年再決定啦...你可參考我的簽名檔

慢慢諗, 你仲有大把時間

我今年3月中審查, 順便轉埋去市區, 5月中派第一次,7月中派第二次,9月中派第三次(新樓), 我認為轉市區會方便一d, 市區越黎越黎多新單位相繼落成, 但呢一水好多人已審查或已派第一二次喎!另外, 擴展市區個range 都好大, 東涌, 天水圍, 馬鞍山 ...但將軍澳呢期起緊新公屋, 希望呢d資料幫到你!

我今年3月中審查, 順便轉埋去市區, 5月中派第一次,7月中派第二次,9月中派第三次(新樓), 我認為轉市區會方便...
sesamekitty 發表於 2012-9-25 17:00:55

哇,請問你咩no.幾多人?兩個月派一次咁快既?有長者?
呢度好多市區差不多半年都未派第2次
你半年派哂3次...本帖最後由 alcwing 於 2012-9-25 17:12:28 編輯

回應 8# alcwing

我係 g-1199xxx 由擴3 至 今年3月轉市3 無長者
去年6月審查超了少少, 過埋年再入紙, 3月中再審查成功! 希望呢d資料幫到手參考啦! ^^本帖最後由 sesamekitty 於 2012-9-25 17:20:22 編輯

回應  alcwing

我係 g-1199xxx 由擴3 至 今年3月轉市3 無長者
去年6月審查超了少少, 過埋年再入紙, 3月中...
sesamekitty 發表於 2012-9-25 17:19:48

thx thx~~

你市3超前1萬 no.半年派哂,
呢度有會員市2超前2萬 no. 都係派得一次...

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋編配與個別申請進度 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖