香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 交通&道路 » 運輸署/九巴建議28A/224M合併及延至彩福
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...9
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

運輸署/九巴建議28A/224M合併及延至彩福
終於出左區議會文件
http://www.districtcouncils.gov. ... TTC/TTC_24.2012.pdf

新線叫做28A, 彩福<>啟業, 星期一至六開6:30-22:00,
星期日開7:00-21:00, 15-20分一班, 用6架單層巴士
彩福開出, 經樂華, 聯合醫院, 觀塘巿中心, 牛頭角, 常怡道天橋, megabox, 啟業

配合改動, 15A會不經啟業麗晶, 而14B彩福特別班次亦會取消

預計11月實施

===

三彩終於有全日巴士.

但係我想講既係, 成件事只不過係兩條垃圾線合併變成一條垃圾線.
彩福開, 落山再上山再落山先去觀塘牛頭角,
仲要塞聯合醫院出面, 仲要三個字一班,
我行三個字落山搭兩個站地鐵去觀塘巿中心都快過你.

咁條線仲會唔會有人搭? 會唔會有人用佢轉車?
只係方便彩福去樂華同聯合醫院 (去醫院係需要,
但係唔應該用呢個方式去做), 去唔到順利村/油塘/藍田返學, 有鬼用?
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

好過冇
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 2# HOIHONG

你地開心得太早, 整條廢線無人搭, 之後咪繼續減班陰乾,
兼且又製造數據話彩福無全日巴士需求, 以後唔駛再爭取巴士線去其他地方喇.

唔經彩德呀 ?
遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數

算係好開始,好過只得83a
100 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

回應 1# fc_pga

28A係舊線,來往樂華&觀塘碼頭
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

呢條線睇落又真係廢廢地.我相信會有部份人受惠得到,只可惜我冇份受惠。

彩福總站係邊? 去mega box 唔知要坐幾耐?

呢條線睇落又真係廢廢地.我相信會有部份人受惠得到,只可惜我冇份受惠。
sytam 發表於 2012-9-21 15:20:43

我諗三彩最遠只會搭去樂華同聯合醫院, 最多只加和樂邨,
唔會有人搭佢去觀塘巿中心, 牛頭角, 九龍灣, megabox

但係條線又方便唔到莘莘學子去順利村, 秀茂坪, 藍田, 油塘返學喎

估計受惠人數會少得可憐, 咁又多條廢線,
彩福以後又更難爭取改善巴士服務

彩福總站係邊? 去mega box 唔知要坐幾耐?
handty 發表於 2012-9-21 18:58:49

彩福總站咪彩福總站囉.....

6架車, 15分鐘一班, 我估彩福去megabox都要七個字, 慢過行路

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...9
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖