香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 關於可接受拒絕編配的理由的討論
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

關於可接受拒絕編配的理由的討論
房委會文件顯示有三點可接受拒絕編配的理由:
第三點係申請者備有文件…足證明因離港或住院治療而不能辦理入伙手續。
即係如果申請者有文件顯示嗰段時間唔喺香港…不能辦理手續而拒絕是次編排將會可以不用計算三次編配建議之內?
但係房署又會主動查問及安排另約時間辦理手續…即係除非你真係一段長時間唔喺香港冇得辦理手續先可以用第三點嗰個理由去拒絕而不用計算三次編排之內?
如果真係有文件顯示嗰段時間唔喺香港..繼而堅持唔另約時間…咁係咪真係可以堅持用呢一點拒絕是次編排又可以不用計算三次編配建議之內。
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
23年12月首派業和樓拒絕
1月二派寶田拒絕(不計算有效編配)
2月三派山景拒絕(不計算有效編配)
3月四派大興拒絕
分享 分享 讚好人數:0查看名單

主要你係因乜事離港,旅行果d一定唔會接,如果堅持唔另選日期咁實當一次!唔通個個去澳門玩幾日做拒絕理由,咁咪好着數?
G1386 新4 2/2016藍卡  3/3/2022 S1見主任   
14/4/2022 S2   13/7/2022 S4   
15/7/2022 首派大元邨問題單位拒絕不計一次  
3/8/2022  S2 歸隊   13/10/2023  S4 派富蝶邨
分享 分享 讚好人數:4查看名單

一定要有充分理由才接納?就算講到有非常嚴重疾病不能回港 都要有證明文件?唔係口講就信❗本留言最後由 Roy444@ 於 2023-12-15 12:39:21 編輯
U02
分享 分享 讚好人數:1查看名單

你有權提出 房署有權唔接受
長期不在港已經沒有住屋需要.當然可以交證明文件 比如在學證明 工作證明本留言最後由 lala11 於 2023-12-15 13:19:31 編輯
1361 大埔人

回應 #1 chkwan0428

離港理由如出席海外親友白事,唔係普通去下海地既理由
市三 G1252
安達->啟德居屋

回應 #1 chkwan0428

不用想到咁復雜的,申請人在外地入左
醫院,有當地醫生紙就可以,什麼紅事
白事並非理由。 本留言最後由 andylee81 於 2023-12-15 14:34:09 編輯
新4 G1361 11/2014 藍卡  
房署審查 7/22年 房協審查 7/22年
9月首派 11/22轉綠表
11/23年 派湖景開工裝修

回應 #6 andylee81

用生命值硬接??????為咗層樓你可以去到幾盡
3月四派大興拒絕
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #7 chkwan0428

就算係白事,主任同申請者講,閣下可
以後補死亡證,連同死者與申請者直系
親屬證明,例如:出世紙或戶口簿,我
相信絕大部份申請人會咁。 本留言最後由 andylee81 於 2023-12-15 16:48:45 編輯
新4 G1361 11/2014 藍卡  
房署審查 7/22年 房協審查 7/22年
9月首派 11/22轉綠表
11/23年 派湖景開工裝修

回應 #7 chkwan0428

你唔係地區唔岩咩?哩個都可以成為理由,我有諗過就算我拒絕,我會講因為有小朋友,唔想住近垃圾房
1400xxx擴2(2016藍咭)
27/3見主任
28/3轉新2
1/5 S2
29/10 S4,派寶田中轉2/11已拒(不計一次)
23/11 S2
7/12 S4
12/12 業和畢業

回應 #9 corallam

我係地區唔啱啊,但係好好奇呢一點有啲疑問,所以咪討論下囉
咁啱原本我係21號搞手續,但係正正因為我離開咗香港要改期今日咋嘛

我討論緊嗰個房署接受嘅拒絕理由係可以唔計一次派發機會本留言最後由 chkwan0428 於 2023-12-15 18:19:39 編輯
3月四派大興拒絕

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖