香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 資訊站 » 教兒育女 » 家長「心經」
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

"忌" 我一樣都冇做過 我同仔仔關係好像朋友一樣
LadyFaFa 發表於 2012-6-23 22:50:36

妳是一個成功的媽媽...
做法都是靠自己感受及改變一些方法...去迎合兩者相處之道...
其實教小朋友都是一大學問...唔可以用一方法教不同性格的.
愛子方程式影片...大部份是要家長先改變自己行為及心態...
才能教導子女...  

妳是一個成功的媽媽...
做法都是靠自己感受及改變一些方法...去迎合兩者相處之道...
其實教小朋友...
LadyYaYa 發表於 2012-6-23 23:07:38

我當然不是一位成功媽媽喇 !!! 不過都可以同大家分享一下個人經驗

我會利用 whatsapp 與他聊天...會用鼓勵代替責罵...
久不久亦會陪他行街看他喜歡的東西(當然我是不喜歡的)..亦會陪他看他喜歡的電影等...

日常生活亦會互相分享...仲之關係似情侶多過母子呀

分享 分享 讚好人數:0查看名單

我當然不是一位成功媽媽喇 !!! 不過都可以同大家分享一下個人經驗

我會利用 whatsapp 與他聊天...會用鼓...
LadyFaFa 發表於 2012-6-23 23:21:26

我係70後媽媽,我兩個仔18'同16歲我年經同他們相差不越,所以同去地關係像朋友一同出街街買衫,我會同去地用facebook,WhatsApp.傾計睇相,小朋友一到14歲開始會反叛如果去夜反同出街不要咩都鬧要傾吓你相下自己都後生過年青過都會有反叛不聽父母話,用他們的角度想大家都開心咩都會有計傾
不經不覺   已上樓4年了
有自己的安樂窩
超感恩   超開心
分享 分享 讚好人數:2查看名單

我係70後媽媽,我兩個仔18'同16歲我年經同他們相差不越,所以同去地關係像朋友一同出街街買衫,我會同去地用fa...
kitmak 發表於 2012-6-24 02:30:57

同意 ... 我仔夜返我會whatsapp 問佢幾時返...咁樣免卻比朋友仔知道媽咪催佢返屋企而尷尬...反而佢會乖乖回家

回應 12# LadyFaFa

依家青年,家長要好似朋友一樣相處。不可能好似以前好嚴厲好惡。本帖最後由 amythepooh 於 2012-6-24 03:18:59 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 15# kitmak

依家青年,家長要好似朋友一樣相處。不可能好似以前好嚴厲好惡。 本帖最後由 amythepooh 於 2012-6-24 03:19:11 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  LadyFaFa

依家青年,家長要好似朋友一樣相處。不可能好似以前好嚴厲好惡。本帖最...
amythepooh 發表於 2012-6-24 03:06:18

我惡唔出樣

回應 15# kitmak
非常同意...
現今的家長都會用 whatsapp 跟子女溝通的一種方法...

聰明的家長...當子女為朋友...互相分享...多些鼓勵及讚許...  

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖