香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 寬敞戶調遷 » 想問房署會唔會將上一手嘅裝修留畀下一手?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

想問房署會唔會將上一手嘅裝修留畀下一手?
頭先主任上黎睇過, 佢話廚房裝修過, 加埋其他野還原話要比接近兩萬蚊, 我話屋企人冇裝修過, 會唔會係上手留低, 佢話屋署唔會有呢D, 咁就奇怪, 住咁耐屋企都冇裝修過, 會唔會係上一手裝修過, 房署會留畀下一手? 都成廿幾年前啦, 果時會唔會鬆手D冇執咁嚴, 唔同而家?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

反而係果個年代先嚴,乜都墨守成規,要還原到清水樓先租給下一手,佢起好果時係點,就要變返咁。

近年都主要係地磚唔拆,但個人認為唔係好事,好多時地磚有空鼓,唔適合再用,佢都唔肯拆。

近呢十幾年,承建商翻新完,會影相留底的,一睇返相就知;但你地廿幾年前,真係未必會有影相。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

反而係果個年代先嚴,乜都墨守成規,要還原到清水樓先租給下一手,佢起好果時係點,就要變返咁。

近年都主...
MoonHeiYuet 發表於 2022-02-10 16:10:11 原文
睇返資料間屋係95年起,我98年先入伙,點會係第一手?主任話我係第一手,話點會人地有裝修過..咁樣屈人都有...
會唔會之前棟樓岩岩起好,第一手住過裝修過房曙都比下一手用?

睇返資料間屋係95年起,我98年先入伙,點會係第一手?主任話我係第一手,話點會人地有裝修過..咁樣屈人都有......
Babyonline 發表於 2022-02-10 16:23:21 原文
如果你話第一手個問題,你隔離應該都仲有鄰居,係第一手住到而家,你問下佢地,你地係咪第一手,鄰居話係第二手,你再同主任拗。

如果話間屋,擺三年先派,唔係完全冇可能,因為房署每條新屋邨,都會留低少量單位,供特別用途,如部份人有醫生信,有心理影響,建議搬去全新單位,呢個單位要來招呼佢地。再有新屋邨落成,先派返之前扣起的全新單位出去。而我條邨,都有一兩座,有個別高層單位,條邨入伙三四年先,先至有人搬來住。

無論你地第一手或第二手,你地肯定冇改過,試下搵區議員幫手,必要時去申訴專員投訴。如果鄰居話你地你第一手,再問下佢地,房署話你地郁過果啲野,原本係咪咁。本留言最後由 MoonHeiYuet 於 2022-02-10 16:44:10 編輯
分享 分享 讚好人數:3查看名單

如果你話第一手個問題,你隔離應該都仲有鄰居,係第一手住到而家,你問下佢地,你地係咪第一手,鄰居話係第...
MoonHeiYuet 發表於 2022-02-10 16:35:18 原文
點解我會知有上一手住過呢,因為我細個記得上一手個人上過黎一次,主任唔比人講野格硬話我係第一手,間屋裝修過佢就可以屈係我整

點解我會知有上一手住過呢,因為我細個記得上一手個人上過黎一次,主任唔比人講野格硬話我係第一手,間屋裝修...
Babyonline 發表於 2022-02-10 16:46:35 原文
搵人證,證明你地上一手有住過人先,
試下首先打去所 房署屬租約事務署,
唔係你樓下屋邨辦個外判管理處,
講清楚話明明你之前有住過人,
但樓下管理處個主任,堅稱你係第一手,
將唔係你地改動的,入埋你地數。

以你將搬去的嘉福邨為例,
嘉福邨果個係外判管理處,
個主任係代理/中間人角色,
天平邨果個,先係係所屬房署租約事務處。

睇下你而家條邨,屬邊個房署管,
直接搵果度,睇你座樓個主任跟進。
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

搵人證,證明你地上一手有住過人先,
試下首先打去所 房署屬租約事務署,
唔係你樓下屋邨辦個外判管理處,
...
MoonHeiYuet 發表於 2022-02-10 17:00:46 原文
知道,唔該哂你呀

近年都主...
MoonHeiYuet 發表於 2022-02-10 16:10:11 原文
其實有地磚有空鼓好少事,又未至於要起過,如果係私人新樓就可以要求佢執過,我地衣家係租樓,吾係買樓呢!

頭先主任上黎睇過, 佢話廚房裝修過, 加埋其他野還原話要比接近兩萬蚊, 我話屋企人冇裝修過, 會唔會係上手留...
Babyonline 發表於 2022-02-10 15:59:26 原文
C姐:真相即管去找!如果搵唔到,亦無謂同佢哋抝、切忌硬碰硬。建議用軟攻/可憐兮兮,表明喪親之痛仍未平復!情緒不穩、太多煩惱、大屋搬細屋、日後的生計問題…最緊要強調根本冇$$?希望有關部門高抬貴手放過妳。
**希望妳新生活一切順利!
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:3查看名單

C姐:真相即管去找!如果搵唔到,亦無謂同佢哋抝、切忌硬碰硬。建議用軟攻/可憐兮兮,表明喪親之痛仍未平...
飛faiyu772 發表於 2022-02-11 06:54:37 原文
2012藍卡,u0318,擴3,未見主任。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖