香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 寬敞戶調遷 » 想問一人單位需要裝咩匹數冷氣?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

想問一人單位需要裝咩匹數冷氣?
見到有人話裝1匹就夠,但我上網睇冷氣商話標準室內尺顯示150-200尺係要裝1.5匹的,
謝謝回覆
分享 分享 讚好人數:0查看名單

一匹巳足够,因為你間屋雖然話有140平方呎,但當有床有衣柜有傢俬有雪柜占用咗面積,變相室內面積縮細咗,所以一匹冷氣机巳足够了。
U035(非長者新一人),20/4/2021見主任,6/5/2021收到合格信轉S2,2021年特快P0355XX,12/7/2022轉S4,14/7/2022收信派菁信
分享 分享 讚好人數:1查看名單

如果不考慮價錢~
1) 買功能強d嘅,可以不用盡
2) 建議買變頻冷暖型號,冬天開暖氣比較舒服的。
個個都代朋友問?
你係:真八卦? 真多事? 真朋友?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我訂購是一匹的,但安装師傅上門時叫我换一匹半機。
2016-08  U4171xxxx 市1

如果不考慮價錢~
1) 買功能強d嘅,可以不用盡
2) 建議買變頻冷暖型號,冬天開暖氣比較舒服的。
kamanwo 發表於 2022-01-22 12:46:38 原文
THX,有型號介紹嗎?

我訂購是一匹的,但安装師傅上門時叫我换一匹半機。
chuivinvin 發表於 2022-01-22 12:59:54 原文
係咪窗口位唔岩裝叫你換?

一人單位扣除廚廁後,生活空間只得100呎,
另有家具佔據的空間,一匹有突!
我和諧式175呎,選冷氣時都糾結,
最後決定一匹窗口機,非常夠涷!

見到有人話裝1匹就夠,但我上網睇冷氣商話標準室內尺顯示150-200尺係要裝1.5匹的,
謝謝回覆
Babyonline 發表於 2022-01-22 12:08:00 原文
裝夠兩匹, 可以唔開盡, 日後有老化問題都唔會唔夠涼
5月正式入伙, 安居樂業

THX,有型號介紹嗎?
Babyonline 發表於 22/01/2022 13:05:52 原文
我用樂信窗口冷暖變頻 窗口機一定無分體咁静,我係為咗比較美觀。本留言最後由 kamanwo 於 2022-01-22 15:01:09 編輯
個個都代朋友問?
你係:真八卦? 真多事? 真朋友?

回應 #6 Babyonline

主要原因是一匹到夏天会不夠。
2016-08  U4171xxxx 市1

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖