香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 和田邨 » 我咁嘅進度仲有機會派和菁田邨嗎??
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

我咁嘅進度仲有機會派和菁田邨嗎??
我咁嘅進度仲有機會派和菁田邨嗎??

2015年12月申請,市區2人,天倫樂
因天倫樂G1383變G1374 (2015年6月)

2022年1月6日,申請轉區,新界2人

2022年1月11日,上網check已經成功轉區

2022年1月17日,上網check狀態更變為:
你的公屋申請目前在調查階段,有關申請進度,可參考房屋委員會及房屋署網頁內的住宅物業>出租公屋>查看申請進度。上述申請進度,只供參考並應以房屋委員會書面通知為準。

? 好想中和田或菁田
但今日見到有區議員Facebook話房屋署通知三月就預派

我連主任都未見,
我係咪冇機會啦??

我資產唔複雜,
唔知到時有機會見主任之後審查會唔會快啲呢☹️

好希望中到
希望同大家做到鄰居
希望大家同我都可以中到心水單位?

唉?最後祝大家都派到和田菁田☹️
單選投票 共有 78 人參與投票

您所在的用戶級別沒有投票權限
G1383,天倫,相應申請編號:G1372-G1374,2015年12月登記。
2022.01 市2轉新2。2022.01.11:s1 目前在審查階段。
2022.04 收信2星期後見主任2022.04.27 見主任
2022.05.12見主任補資料2022.06.16 收信 皇后山 皇溢樓
2022.06.21親身拒絕皇后。2022.07.06 網上轉拒絕
*目標屯門和田/菁田* 祝大家好運
分享 分享 讚好人數:0查看名單

好快會到你審查,你no.可能會派皇后山貨尾!你可以拒絕,再等二派和田。
G1378xxx 9/2015  藍咭 新3  
➡️ S2, 22/6 ➡️ S4, 12/7 ➡️ 收信派大元邨,電話拒絕 14/7
➡️ 網上顯示拒絕 28/7  ➡️ S2, 29/7  ➡️ S4, 6/9
➡️ 和田畢業 9/9/22

好快會到你審查,你no.可能會派皇后山貨尾!你可以拒絕,再等二派和田。
lo1997ng 發表於 2022-01-20 08:48:38 原文
你好,多謝你回覆,

竟然係可能會派到皇后山???
我仲以為我目前階段s1未收信,
可能會搞好耐,結果最後等到5678月先派其他樓添?

即係你意思係我可能會早過3月派樓嗎?

我見最新消息話和田菁田係3月預派,
好怕趕唔切呀?

因為屋企人喺屯門,
所以好想派番屯門和田邨或菁田邨

唔好意思,新手,咩都唔識?
G1383,天倫,相應申請編號:G1372-G1374,2015年12月登記。
2022.01 市2轉新2。2022.01.11:s1 目前在審查階段。
2022.04 收信2星期後見主任2022.04.27 見主任
2022.05.12見主任補資料2022.06.16 收信 皇后山 皇溢樓
2022.06.21親身拒絕皇后。2022.07.06 網上轉拒絕

你好,多謝你回覆,
竟然係可能會派到皇后山???
我仲以為我目前階段s1未收信,
可能會搞好耐,結果最...
bestluck 發表於 2022-01-20 08:53:01 原文
係呀!可能你好快審查合格,和田都未開派,你就首派皇后山。
➡️ S2, 22/6 ➡️ S4, 12/7 ➡️ 收信派大元邨,電話拒絕 14/7
➡️ 網上顯示拒絕 28/7  ➡️ S2, 29/7  ➡️ S4, 6/9

lo1997ng 發表於 2022-01-20 08:58:16 原文
???
竟然會有機會咁快,兩個月內就派樓俾我
希望唔會啦???
唔想中皇后,皇后留返俾有需要嘅人吧???
希望中和田邨 或 菁田邨

lo1997ng 發表於 2022-01-20 08:58:16 原文
因為我連主任都未見,冇估到有機會會咁快

???
竟然會有機會咁快,兩個月內就派樓俾我
希望唔會啦???
唔想中皇后,皇后留返俾有需要嘅人吧?...
bestluck 發表於 2022-01-20 09:00:40 原文
放心啦!和田你必中。

因為我連主任都未見,冇估到有機會會咁快
bestluck 發表於 2022-01-20 09:01:28 原文
你話你資產唔複雜,咁應該審查後兩星期就轉S2。

放心啦!和田你必中。
lo1997ng 發表於 2022-01-20 09:03:34 原文
希望承你貴言啦,希望一齊中心水樓宇??

回應 #1 bestluck

想問下點解唔簡市區, 簡新界?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖