香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 和田邨 » 終於親身去睇過和田環境
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...7
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

終於親身去睇過和田環境
其實心目中一直都係傾心和菁田,呢幾日都見到有人去睇過和菁環境,我自己都忍唔住,今日終於親身去體驗一下,講真,新樓真係非常吸引,環境鬥夠靜,靠山空氣都唔錯,但目測交通都唔算好方便,樓下又冇街市商鋪,我自己本身住元朗,如果派和田,以我自己黎講,如果小朋友繼續元朗返學都幾麻煩,雖然我未去過皇后山睇過,但皇后樓下有街市,商鋪,小學,社區綜合大樓,除了要出去其他地方麻煩,基本都算便利,相信仲會越黎越好,一開頭抗拒皇后係因為小朋友唔想轉校,返學就好遠,其他都冇問題,今日睇完和田,冇心目中咁鍾意。

以上純碎個人感受,不喜勿噴!
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
新4 G1367-1369   
希望一注中理想單位
分享 分享 讚好人數:11查看名單

2條邨樓下都有商場,入伙之後會有循環線巴士去兆康站,社區會堂同體育館遲d會係菁田個邊起,過幾年先有。
G-1368xxx-2 新4
3/2015 (藍卡)
望屯門54區
3/10/2021轉s1。 11/11/2021 見主任   16/11補交資料  26/11網上睇轉s2 14/6轉s4 16/6收信派皇溢
22/6 親身拒絕皇溢  28/6轉拒絕 3/8轉s2 31/8 二派轉s4 2/9收信派天耀二邨 耀澤樓 完美畢業
分享 分享 讚好人數:2查看名單

其實心目中一直都係傾心和菁田,呢幾日都見到有人去睇過和菁環境,我自己都忍唔住,今日終於親身去體驗一下...
shan3388 發表於 2022-01-19 15:31:14 原文
我小朋友都元朗讀書,我都派左皇后山,仲諗緊要唔要?我諗過皇后山返元朗同和田返元朗都差不多要9個字。
和田優點:我娘家係屯門,叫做行到去西鐵站
皇后山優點:真係好靚,有街市學校

最緊要我拒絕左都未必派和田?
新4- 1348xxx-1350xxx
12月/21 首派皇后山
2月/22   拒絕首派
3月/22   轉回S2
5月/22   2派 和彩

我小朋友都元朗讀書,我都派左皇后山,仲諗緊要唔要?我諗過皇后山返元朗同和田返元朗都差不多要9個字。
...
minipostpet 發表於 2022-01-19 15:45:48 原文
怕你唔耍派屯門舊樓比你
2019年7月 登記>G14395xx (新2)
22年6月9日 轉S1
22年7月12日收信
22年7月19日審查
22年8月6日轉S2
23年11月30日轉S4

分享 分享 讚好人數:0查看名單

怕你唔耍派屯門舊樓比你
月光天使 發表於 2022-01-19 15:46:53 原文
都係架,友愛安定我ok ,湖景大興就唔想要??

暫時交通唔係幾理想,如果喺屯門工作生活都係近輕鐵最理想,我都在諗假設派大興呢啲舊村要唔要好。
明白等派樓唔係買樓,唔應該挑挑揀揀,毋打頭!
  9/2015 G13785xx  新4+1人
12/2021  見主任
  1/2022   過審
目標:屯門

...
minipostpet 發表於 2022-01-19 15:45:48 原文
和田出元朗唔洗9個字,行去田景搭輕鐵30分鐘就出到元朗。
不過妳號碼甘前,應該都難等到。
3/2015 (藍卡)
望屯門54區
3/10/2021轉s1。 11/11/2021 見主任   16/11補交資料  26/11網上睇轉s2 14/6轉s4 16/6收信派皇溢
22/6 親身拒絕皇溢  28/6轉拒絕 3/8轉s2 31/8 二派轉s4 2/9收信派天耀二邨 耀澤樓 完美畢業

和田出元朗唔洗9個字,行去田景搭輕鐵30分鐘就出到元朗。
不過妳號碼甘前,應該都難等到。
hosai 發表於 2022-01-19 15:51:58 原文
我皇后山仲未收匙,但和田唔知係咪3月派

樓主嘅觀感,同我當時一模一樣!
G1389 新2  2016.4藍卡   2021.12.16首派寶田邨拒絕❌   2022.1.18 二派皇后山畢業 2022.3.28 重派皇后山畢業

我皇后山仲未收匙,但和田唔知係咪3月派
minipostpet 發表於 2022-01-19 15:53:44 原文
根據皇后山既經驗,睇佢樓下商鋪幾時招租,甘推測佢幾時預派入伙會準d。
3/2015 (藍卡)
望屯門54區

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖