香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 房協資助出售房屋 » 翠鳴臺 » 2022-2024年度管理服務合約招標事宜
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

2022-2024年度管理服務合約招標事宜
現在屋苑正為2022至2024年度翠鳴臺管理服務合約進行招標。

請問以下8間公司回標那一間比較好?因為太多唔知點作出選擇。

1. 其士富居物業管理
2. 佳定物業管理
3. 仲量聯行物業管理
4. 城市專業管理
5. 昇捷管理服務
6. 中國海外物業服務
7. 柏齡物業管理
8. 置邦物業管理
分享 分享 讚好人數:0查看名單

C兄:1/2/4/6 網上評價,長期被圍插!至於其餘號碼?暫時仍未被人鏟。

翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

城市不了,怕怕

我覺得現時用的管理公司,有位助理主任蕭小姐做得幾好,好有禮貌同叫佢幫手做d野會跟足。每次屋苑佈置佢都好落力,還有所有節日佈置佢地都整得好靚。呢幾點真係要讚下佢。   本留言最後由 Mikeku 於 2022-01-02 16:08:45 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我返北角公司係仲量聯行物管公司管理,但服務同質數真係一般吾見算得係好。

佢地做廁所inspection時,我見物管人員求其簽巡邏薄就算ok,有時俾人搞到成日塞廁同個地成日濕曬,要自己打去管理處仲要等成個鐘先有清潔來處理。

佢哋呢間公司請好多新年青人做物管服務,但一落理處成班後生座係到吹水或玩手機,好多投訴或大厦管理問題吾識處理,有時係拖住先等你地吾再出聲,就檔無事發生。

不時有人在大厦後樓梯食煙傳到我地同層各公司的冷氣出口位,個個到聞到煙味。向管理處投訴超過一年,管理處都無用,只係放個控煙辦纸牌公仔係到作警告,完全無作用

成幾年見到清潔婆婆沒有地方食飯,只可偷偷地座在後樓梯食飯盒,管理公司3樓有個地方係休息室,但清潔員工不準使用。
所以先覺得選物管有d困難。 本留言最後由 Mikeku 於 2022-01-02 18:41:29 編輯

我老間想整個水牌連室號掛係自已個層大堂到放便d客人揾到我地公司,我地問仲量聯行物管時,佢地話水牌吾包,如果要整每個要收$4,500蚊一牌。

個職員同我地講叫我地可以用張紙用寫個公司名及室號貼出大堂作水牌就算。後來我地揾左其他公司做名牌原來吾係太貴。之後我地發現原來大物管公司,佢地收你d特別費用都幾貴,又係一樣,樣樣同你講錢。 本留言最後由 Mikeku 於 2022-01-02 19:14:56 編輯

呢間公司對房協樓看法都幾大口氣。

仲量聯行莫凱傑:房協資助出售單位供應「雞毛蒜皮」
https://ps.hket.com/article/519480
房策規劃

12:44 2015/01/14

對於今年新一份施政報告房屋政策,仲量聯行香港資本市場部區域董事莫凱傑接受本網站電話訪問時回應指,房委會的資助出售房屋、新居屋對短期供應無幫助,又如2016至2017年度的1,600伙房協資助出售房屋為例形容:「近期出售的新盤東環熱烈程度反映市民對細單位需求大,資助出售單位要明年才供應是『遠水不能救近火』。」他又指出,房協3幅用地提供1,600伙資助出售房屋供應相當小,不及一個將軍澳新盤緻藍天1,648伙,形容為「雞毛蒜皮」。

莫凱傑又指出,新居屋日前截收申請,因為價錢吸引而反應相當熱烈,如市民未能成功抽中,只能回到私人市場尋找$300萬至$400餘萬細單位入市,預期中小型單位樓價繼續上升。近月樓價繼續攀升,對於施政報告未有提及推出樓市措施,莫氏認為政府沒有措施可做,只能從供應著手,惟供應不能即時應市。本留言最後由 Mikeku 於 2022-01-02 23:35:56 編輯

內容違反「用戶守則」或等待查證/審核

第一間管理公司平成一半 傻嘅都識揀 投一號就啱

我覺得現物管佳定唔錯,每次處理問題都幾快。
題外話要讚一讚夜班個位白衫,之前屋企有條4腳蛇,本人就好怕怕既。最後搵佢上黎幫手捉走隻4腳蛇。好肯幫?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖