香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 離島 » 見完主任...離島公屋的輪候情況
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

見完主任...離島公屋的輪候情況
大家好,我編號係G142xxxx,同長者一齊排「天倫樂」,上星期五,11月26日已經見完主任,主任話文件大致上已齊全冇問題,如無意外,會好快進入下一階段。但係我想問一下,按離島近年冇新公屋落成既情況,過完S1(見主任)同S2(審查通過)之後,係咪個進度都會好緩慢?大約要等幾耐?
我睇其他帖既朋友話離島供應好緊拙,咁樣既話等3至4個月?會唔會再耐啲?好想快啲拎到間屋,但咁樣等法好似就算過完S2都有排未有屋,唉好擔心!
G1421XXX
新界2人
2021/11 S2
分享 分享 讚好人數:0查看名單

應該得大澳比較多

排除大澳供應的確係幾緊張,未必會好慢,因為大澳有供應,但三派大澳又係死……所以好多人審查完又係逼住轉區等等等……其他三島真係好難中……真係想要離島的可以講有出冇入……長洲呢兩年特快都係得同一個自然身故單位,特快都係咁,正常單位就更加少少少
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #3 WINKYCHAN

三島係指長州、坪州同埋?
咁梅窩呢?梅窩係咪都係好難?

唉,咁睇怕真係要三派大澳了,慘。但係我諗如果頭兩派係大澳既話,如果居住環境唔係幾理想既話,都係唔會要住,等三派!
G1421XXX
新界2人
2021/11 S2

回應  WINKYCHAN

三島係指長州、坪州同埋?
咁梅窩呢?梅窩係咪都係好難?
唉,咁睇怕真係要三派大澳了,...
mynameisbryant1 發表於 2021-11-29 16:00:22 原文
長洲 坪洲同埋梅窩,南丫島係冇公屋……梅窩4人之前有人中過,但真係少之又少,同埋好似話梅窩得4-5人大單位,2-3人係冇供應……
安居樂業!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #4 mynameisbryant1

二派離島都係大澳真係……得返一派轉唔轉區壓力都好大……
安居樂業!

回應 #6 WINKYCHAN

咁想問最後一派先黎轉區,程序上會係點處理?係咪所有既審查程序重新開始過?
佢係咪只限轉一次區?

如果到最後係大澳都冇辦法既,都要硬食,畢竟住屋需求逼切。
G1421XXX
新界2人
2021/11 S2

回應 #3 WINKYCHAN

咁如果按你既講法,大澳既公屋供應其實唔係短缺,一般黎講,如果審核成功、文件冇問題,大約會等到幾耐先可以正式入伙?
「長洲呢兩年特快都係得同一個自然身故單位,特快都係咁,正常單位就更加少少少」。想問邊度可以睇到呢啲有關離島公屋既編配進度既新聞同最新消息?我上網唔係幾搵到。
G1421XXX
新界2人
2021/11 S2

咁想問最後一派先黎轉區,程序上會係點處理?係咪所有既審查程序重新開始過?
佢係咪只限...
mynameisbryant1 發表於 2021-11-29 16:17:00 原文
無論本身係邊區/第幾派,程序都係一樣,只要你終極未收信都可以網上轉區,轉完都係照跟返NO.排;唔會限你轉區次數,不過每人都係三派(除非問題單位),你二派轉唔轉區都係得返一粒子彈,只係轉出離島一定係要等,然後就睇係終極好唔好彩,因為邊區都有骨……
安居樂業!

咁如果按你既講法,大澳既公屋供應其實唔係短缺,一般黎講,如果審核成功、文件冇問題,...
mynameisbryant1 發表於 2021-11-29 16:20:12 原文
唔係新聞,係每年特快都有張LIST,呢度好多人分享UP上來,你可以去特快區舊帖度搵就有;因為我之前係住長洲,上樓前一刻都仲諗緊揀唔揀長洲特快,由幾年前十幾個到兩年前得返一個……有入冇出,除非屋主走咗……
安居樂業!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖