香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 申請邨內調遷..房署家訪會做/問什麼?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

申請邨內調遷..房署家訪會做/問什麼?
係唔係有好多問題要問?

麻煩知道的朋友答下,多謝?
已上樓!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

房署租約事務處—房署事務主任
你樓下邨辦(管理處)個房屋事務主任
一個保安

三個人上來,房署個主任,會叫樓下邨辦個主任影相,證明佢來過家訪。

問就冇咩特別野問,最多都係問下邊個平時瞓邊度,有冇其他信件補充,正常5分鐘內會走。

處理你調遷申請果位,係房署個主任,
樓下邨辦邨管理處個主任,
只係代理/中間人角色。

我十年八年前,申請果時就係咁樣,而家唔知有冇唔同。

...
MoonHeiYuet 發表於 2021-11-26 15:36:55 原文
多謝?
已上樓!

回應 #2 MoonHeiYuet

請問下,咁家訪完幾耐有信知道批唔批呢
已上樓!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  MoonHeiYuet

請問下,咁家訪完幾耐有信知道批唔批呢
靖怡軒 發表於 2021-11-26 15:40:04 原文
我當時家訪完,一個月左右,房署個主任打返來,話佢上頭唔批;
但佢好好人,信我地真係有需要,佢話會幫我地諗辦法,叫我地唔使擔心。

佢最後逼個社工寫信推薦,跟住兩三星期左右,主任打來,話批咗,但房署資源緊拙,叫我地耐心等候。

我地係醫生信都出過幾封,房署次次話唔得,我地都交得出佢要求咁寫的醫生信,所以個主任最後信我地真係有需要,唔係濫用,後尾好肯幫我地,一開始佢係好官腔的。

社署社工,就不停耍太極,開頭話房署同意我地調遷,佢會推薦;後尾房署話唔得,佢就即變面,唔肯寫,仲冷言冷語,話我地冇需要。

房署個主任,收到我地交到,合佢要求的醫生信,就咁用封醫生信,同我地申請,被上面拒絕,話冇社工推薦;跟住佢唔知用咗咩辦法,逼到個社工肯寫信推薦。

我當時家訪完,一個月左右,房署個主任打返來,話佢上頭唔批;
但佢好好人,信我地真係有需要,佢話會幫我...
MoonHeiYuet 發表於 2021-11-26 15:50:40 原文
咁麻煩啊!我還以為家訪完就差唔多可以批呢!唉?‍?我呢個無知會唔會批了
已上樓!

咁麻煩啊!我還以為家訪完就差唔多可以批呢!唉?‍?我呢個無知會唔會批了
靖怡軒 發表於 2021-11-26 16:02:56 原文
家訪只係代表,房屋個主任睬你地,接受你申請咁解。
不過一般有醫生信+社署社工推薦,都會批,
只係唔知要等幾耐先有得搬。

家訪只係代表,房屋個主任睬你地,接受你申請咁解。
不過一般有醫生信+社署社工推薦,都會批,
只係唔知要...
MoonHeiYuet 發表於 2021-11-26 16:10:11 原文
我呢單麻煩就麻煩在醫生開始寫咗病情確認信,房署話最好就寫埋需要大空間呢啲字眼,醫生就又寫埋叫房署有麼想知道的寫卑佢剔同簽名的信,社署果度都係話要有張房署的轉介信先出到信卑房署,醫生同社工都係話醫管局、社署、房署有約定依家係咁樣做,依家我交咗申請信、醫生確診信、複診紙、醫生要求房署寫信果封信、醫生寫卑學校社工信卑到房署,學校都答應會出封信卑我交,家庭社工同議員都話會幫我跟,咁樣機會會唔會大啲呢?
已上樓!

回應 #8 靖怡軒

我地果時,就係之前醫生寫,需要較大空間,房署唔接受,要醫生寫明,「額外計多一個人」呢個字眼先得。

醫生都猶疑一陣,先肯幫我地寫得咁直,寫明計多一個人,佢話佢地好難咁寫,不過見我地近排的確病情有惡化,成日要提早返來覆診攞藥/加藥,佢幫埋我地呢次啦!

我地因為唔係,房署寫明可計多一個人的類別,所以房署話,一定要醫生寫明,計多一個人先得,唔可以淨寫要多啲空間。

你地正常好過我地果時,就咁睇,社工房署都冇留難你地,信就當然越多越好,議員果啲,好過冇咁囉本留言最後由 MoonHeiYuet 於 2021-11-26 17:37:29 編輯

新4。1347xxx
14年3月藍卡

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖