香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 明華大廈 » 請問下明華邨優缺點
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...7
支持鍵盤翻頁

請問下明華邨優缺點
唔系好熟柴灣,剛剛收房協信,話仲有小量大單位,問我要唔要,請問果區方唔方便,交通,購物,學校等。。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

唔系好熟柴灣,剛剛收房協信,話仲有小量大單位,問我要唔要,請問果區方唔方便,交通,購物,學校等。。
魚仔曲其 發表於 2021-11-04 16:05:50 原文
明華係筲箕灣區........

最唔好一定係貴, 3-4人單位要5,500蚊租, 5-7人差唔多要8千.........其他方便就好好, 交通,購物,學校都有好多選擇本留言最後由 Alvinryoko 於 2021-11-04 16:12:06 編輯
5月正式入伙, 安居樂業
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應 #1 魚仔曲其

只有一個唔好 貴租
擁有一千個好 你諗到嘅
G135

新界有新樓 就係想近阿媽
市區有新樓 就係想近奶奶
大家都等緊一樣嘢
真正心底嗰句 諗法其實都好明白喇?
個個都想要新樓 人之常情??
正所謂多隻香爐 多隻手
     真正知道辦法嘅人
應該唔會傻到分享
分享 分享 讚好人數:1查看名單

交通方便吖,离地鐵站近。租金貴啲啰

交通方便吖,离地鐵站近。租金貴啲啰
fei5310 發表於 2021-11-04 16:32:40 原文
週圍環境點?聽講好冷清。租金雖然貴,如果其它條件好既,都可以考慮

回應 #5 魚仔曲其

點講呢,屋邨個位置在山邊,可能比較清靜。但筲箕灣唔會。妳實地感受下最清楚

幾好

你實地去下就知,雖然位置喺山腰(?)不過向柴灣道,對面係學校,隔離係老牌私人屋苑,所以唔算太靜,有LIFT直達SKW MTR,SKW市中心好旺好多嘢食好多嘢買,交通係好方便,但真係幾貴租……東區校網唔駛講 剩係對面就兩間官中。
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!

你實地去下就知,雖然位置喺山腰(?)不過向柴灣道,對面係學校,隔離係老牌私人屋苑,所以唔算太靜,有LIFT...
WINKYCHAN 發表於 2021-11-04 17:19:06 原文
系網查過下圖片,覺得好冷清,其實最熱鬧系邊度?近唔近明華,我個人喜歡熱鬧小小

系網查過下圖片,覺得好冷清,其實最熱鬧系邊度?近唔近明華,我個人喜歡熱鬧小小
魚仔曲其 發表於 2021-11-04 18:04:52 原文
SKW MTR一出已經係旺區買嘢食嘢,樓本身喺斜路好似冇咩嘢但明華本身有lift去地鐵站,所以好方便。
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖