香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 皇后山邨 » 今日同屋企人簽意向書 分享流程及注意事項
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...8
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

今日同屋企人簽意向書 分享流程及注意事項
1)今日去只係簽意向書,最後確認住客人數,申請人簽名,先預留單位
2)皇后山邨分兩期,第一期先派三座入伙先
3)預計十二月出收樓紙,一月可以收樓 (未最後確定)
4)收樓會去皇后山邨收樓,唔使再去馬鞍山
5)順利嘅話兩個月後會收到房署發出嘅收樓信
6)收樓時,去皇后山有鎖匙睇樓,睇完可以再決定要唔要
7)因為第一期收樓,開始入伙後會沙塵滾滾,之後唔可以用呢個借口唔要單位
8)收樓時要預備兩張相,一個月按金加兩個月租金,同有晒所有住客簽名嘅入息申報表
9)收樓時皇后山邨可能未有銀行,要帶現金去(一個月按金,兩個月租)
10)所有住客滿60歲或者攞終援可以免泥頭費
11)收樓時已有水電,煤氣要另外申請,收樓時辦事處有水電煤公司識員幫手轉名同申請
我係屏欣人!!
分享 分享 讚好人數:35查看名單

好詳細,thx
分享 分享 讚好人數:0查看名單

今日簽意向書記抵嘅事項
1)今日去只係簽意向書,最後確認住客人數,申請人簽名,先預留單位
2)皇后山邨...
Wall 發表於 2021-11-01 20:56:56 原文
請問第8項入息申報表係咪到時先填??
定係要跟返審查個時咁做 要半年入息證明 銀行結單同簿仔?
藍卡 G1370 天倫樂G1359~G1361
23/04/2015 擴3  26/07/2021 轉新3
01/08/2021 S1   19/10/2021 見主任
13/11/2021 S2
27/11/2021 S4 (首派皇后山)
完美畢業 ! 結束6年半長跑 !

回應 #1 Wall

新3 G13554408
      12/07/2021 S2
      29/10/2021 S4
      11/11/2021 收女皇密令
      05/01/2022 S5
      成功派返新界北

是否要簽自動轉帳授權書交租金,
是否淨申請人到場簽名就得?
新界2人,長者,G1381
2015年11月申請,
2021/05/11見主任,
2021/05/21收合格信,
2021/10/23轉S 4。
2021/11/01收信,首派皇后山,高層。
2021/11/08簽約(馬鞍山)。
2021/12/29派匙。

請問第8項入息申報表係咪到時先填??
定係要跟返審查個時咁做 要半年入息證明 銀行結單同簿仔?
janethanchu1264 發表於 2021-11-01 21:01:06 原文
無問清楚,應該收收樓信時會再講清楚本留言最後由 Wall 於 2021-11-01 21:09:12 編輯
我係屏欣人!!

是否要簽自動轉帳授權書交租金,
是否淨申請人到場簽名就得?
Lululi 發表於 2021-11-01 21:05:52 原文
今日只係簽意向書,申請人去就得
我係屏欣人!!

今日簽意向書記抵嘅事項
2)皇后山邨...
Wall 發表於 2021-11-01 20:56:56 原文
請問係咪可以收完鎖匙先唔要??係咪當一次機會照排返隊?
新4- 1348xxx-1350xxx
12月/21 首派皇后山
2月/22   拒絕首派
3月/22   轉回S2
5月/22   2派 和彩

請問係咪可以收完鎖匙先唔要??係咪當一次機會照排返隊?
minipostpet 發表於 2021-11-01 21:10:48 原文
職員話係!收鎖匙可以睇完先唔要,都係扣一次機會!!
我係屏欣人!!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

感謝分享
新3 1344
10/21 S4
10/26收信
首派 皇后山 皇頤樓 中層

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...8
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖