香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 每月入息(11月審查)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

或者公司可以將差價舊錢填當月ot/津貼,會將呢個錢除6加入入息。
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我爬完文 再睇哂人地share審查時要填的表 我都係咁理解
加你答一答 我個心先定返小小 唔係就唔抵 明明係pa...
wing58872000 發表於 2021-10-22 12:43:58 原文
審查前12個月(一年內)出的花紅雙糧都要除12,講咗會出但未過戶的當然唔計數。一定係計過去12個月有收過錢的花紅/雙糧。
安居樂業!

或者公司可以將差價舊錢填當月ot/津貼,會將呢個錢除6加入入息。
WINKYCHAN 發表於 2021-10-22 12:44:20 原文
咁就反而大左
G1386
7/10 網上轉區 新2 21/10 出審查日期
2/11 審查  11/11 S2   3/12 S4   7/12首派畢業成功做皇后的丫環

咁就反而大左
wing58872000 發表於 2021-10-22 12:54:36 原文
你個差額好大?有一個月人工咁多?要睇你公司點填,因為事實係有舊錢出咗畀你。
安居樂業!

你個差額好大?有一個月人工咁多?要睇你公司點填,因為事實係有舊錢出咗畀你。
WINKYCHAN 發表於 2021-10-22 13:42:47 原文
加左600呀 我本身岩岩好….
咁可唔可以叫公司5月淨係填+600的新人工
而唔係填哂+600*2個月落5月果度?
因為6-10月就已經係新人工
G1386
7/10 網上轉區 新2 21/10 出審查日期
2/11 審查  11/11 S2   3/12 S4   7/12首派畢業成功做皇后的丫環

加左600呀 我本身岩岩好….
咁可唔可以叫公司5月淨係填+600的新人工
而唔係填哂+600*2個月落5月果度?
因...
wing58872000 發表於 2021-10-22 14:28:14 原文
預到咁忟水好危險……呢d你要同公司傾下,因為主任都係睇公司點填去計數 事實你公司係出咗600畀你,差在係用咩形式(義)去申報。
安居樂業!

叫你公司砌啱條數,主任主要睇呢份,咩月结單税單都冇睇,再唔係半年後上訴囉
14年11月藍卡G1362擴3 21年10月特快畢業 21年7月轉市3
分享 分享 讚好人數:1查看名單

請問樓主幾多號呀?可分享下嗎?
G1405~G1406
順利割和,覓得和田寶玉
和田共存

但我有爬文 有人話係寫哂6個月出黎
但計入息係以會面日期前一個月的新人工黎計
唔係用呢6個月平均數黎計
...
wing58872000 發表於 2021-10-22 10:39:21 原文
本留言最後由 安居62 於 2021-10-22 20:59:13 編輯
屋邨異地     風月同天

因為如果計審查前一個月就唔過額
但如果夾硬除6個月計 反而超額呀
因為5月 補埋4月差額 咁明明每月都唔爆 ...
wing58872000 發表於 2021-10-22 12:27:10 原文
我同你情況好似?11月審,但我底薪本身係唔過既,但5-8月公司每知月都有多一筆津貼,搞到爆左,我都唔知到時佢會睇邊樣?睇底薪我就冇問題,但睇6個月內既話,前4個月既入息就一定唔得,雖然我未見主住,但有心理準備半年後再審?你見左主住學呢?最後點呀?
新2 G1399
登記日期 29/11/2016
8/11/2021 見主任(錯失信件缺席)
最後約見主任13/12/2021,已完成程序,入息超過,等半年再上訴

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖