香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 每月入息(11月審查)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

每月入息(11月審查)
如果審查日期係11月頭,正常前6個月僱主填果份聲明書應該係5-10月份,但我公司5月份時調整人工,而且係5月會出返4月份果個差額,咁我係咪應該填4-9月份呢?
如果唔係咪無啦啦多左一個月人工差額係到?!
好擔心呀 無諗過呢樣野?
G1386
7/10 網上轉區 新2 21/10 出審查日期
2/11 審查  11/11 S2   3/12 S4   7/12首派畢業成功做皇后的丫環
分享 分享 讚好人數:0查看名單

應該唔理你咩情況, 都係睇5-10月份
祝好運
S1367-1369 新2
21年5月25號審查
21年6月2號S2
21年10月26號S4, 11月4號收信派皇樂高層
分享 分享 讚好人數:2查看名單

應該唔理你咩情況, 都係睇5-10月份
祝好運
sorrowkill 發表於 2021-10-22 10:36:22 原文
但我有爬文 有人話係寫哂6個月出黎
但計入息係以會面日期前一個月的新人工黎計
唔係用呢6個月平均數黎計
有冇高人知道??
G1386
2/11 審查  11/11 S2   3/12 S4   7/12首派畢業成功做皇后的丫環

填6個月人工.............
5月正式入伙, 安居樂業

唔洗諗!5至10月

回應 #3 wing58872000

6個月平均數好似適用於散工,無固定月薪果d
G1342-1344 相等於01/2014
分享 分享 讚好人數:1查看名單

但我有爬文 有人話係寫哂6個月出黎
但計入息係以會面日期前一個月的新人工黎計
唔係用呢6個月平均數黎計
...
wing58872000 發表於 2021-10-22 10:39:21 原文
固定月薪係計審前一個月合約底薪冇錯,但薪金證明要照填足6個月,11月審就填5-10月,你唔駛理咩情況,總之公司如實報半年數就得,有唔明主任到時會問你。
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!

固定月薪係計審前一個月合約底薪冇錯,但薪金證明要照填足6個月,11月審就填5-10月,你唔駛理咩情況,總之...
WINKYCHAN 發表於 2021-10-22 12:19:03 原文
因為如果計審查前一個月就唔過額
但如果夾硬除6個月計 反而超額呀
因為5月 補埋4月差額 咁明明每月都唔爆 就係5月個數大左…..
好驚…
G1386

因為如果計審查前一個月就唔過額
但如果夾硬除6個月計 反而超額呀
因為5月 補埋4月差額 咁明明每月都唔爆 ...
wing58872000 發表於 2021-10-22 12:27:10 原文
冇問題,因為你係固定月薪佢點都係計你前一個月,只係佢要睇哂你6個月薪金,有機會問你點解某個月多咗錢但唔會除6。
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!

冇問題,因為你係固定月薪佢點都係計你前一個月,只係佢要睇哂你6個月薪金,有機會問你點解某個月多咗錢但...
WINKYCHAN 發表於 2021-10-22 12:39:57 原文
我爬完文 再睇哂人地share審查時要填的表 我都係咁理解
加你答一答 我個心先定返小小 唔係就唔抵 明明係pay back 明明每月都唔超?
多謝你解答??
我仲想問咁公司雙糧係農曆年前出 咁即係我應該報今年年頭的雙糧?唔會係來年未出的雙糧(新人工)對嗎?跟住除12計收入?
G1386

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖