香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區4人 » 報稅錯將虧損報成盈利..對審查有咩影響?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索

報稅錯將虧損報成盈利..對審查有咩影響?
丈夫開咗間舖仔,成年計落係蝕錢既,報稅時都係咁報,但唔知邊度填錯咗,收到稅單嗰筆虧損嘅錢竟然變咗盈利,咁收入就超額啦。雖然可以寫信去稅局搞返定佢,但需要時間。而房協嗰邊我哋已見主任,等緊合格信,而家咁樣會唔會取消資格?仲有我哋住緊房協暫住屋,會唔會被要求即時遷出?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

即係你房協審查時, 先生填的自僱收入同張稅單上顯示的有出入?  (當時有無同稅單一齊交左比房協主任呀?)
如果當時無一齊交,房協果邊應該唔會即時核對到吧?!. 你先生盡快親身去稅局搞返好佢(寫信去等佢覆可能太耐喇) ,我建議親身去問會快D( 不過叫佢睇下,使唔使要早D去拎籌)本留言最後由 tartlau 於 2021-10-22 12:39:40 編輯
2014.10月 藍卡 G1359
2018.1月   擴3轉擴4
2021.8月   擴4轉市4
2021.9月8日 S1
2021.11月中至尾   審查+補文件
2021.12月20日   S2

即係你房協審查時, 先生填的自僱收入同張稅單上顯示的有出入?  (當時有無同稅單一齊交左比房協主任呀?)
...
tartlau 發表於 2021-10-22 12:31:04 原文
見主任時仲未收到稅單,昨日啱啱收到既。老公填嗰份報稅表,主任冇收到,佢話自己填嗰份冇用,佢要睇稅局發出既稅單。

攞齊文件親身去稅局搞應該會快啲
13年10月收藍卡
G1336xxx 新3, 18年轉新4
21年3月新4轉市4 ,21年3月市4 S1, 4/2021 審查
7/21 首派畢業

見主任時仲未收到稅單,昨日啱啱收到既。老公填嗰份報稅表,主任冇收到,佢話自己填嗰份冇用,佢要睇稅局...
cat1220 發表於 2021-10-22 12:44:00 原文
哦哦...不過房協又無叫你補交稅局資料呀? 如果有出錯, 都係親身去稅局搞店返佢好D呀~ 始終等左咁多年, 就來派樓喇嘛~~
祝好運!
2014.10月 藍卡 G1359
2018.1月   擴3轉擴4
2021.8月   擴4轉市4
2021.9月8日 S1
2021.11月中至尾   審查+補文件
2021.12月20日   S2

哦哦...不過房協又無叫你補交稅局資料呀? 如果有出錯, 都係親身去稅局搞店返佢好D呀~ 始終等左咁多年, 就...
tartlau 發表於 2021-10-22 16:43:08 原文
係呀,房協又冇叫我補稅單。星期一去稅局搞,唔該晒。

攞齊文件親身去稅局搞應該會快啲
samanthayip124 發表於 2021-10-22 13:46:42 原文
係,我都係咁諗。唔該晒。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖