香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市3人 » 綠表資格證明書
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

綠表資格證明書
各位好,我係16年申請3人擴展,號碼係G1397
因為呢兩年check 條隊都係G1353800 ,真係等到灰
同埋我女今年K2,下年就K3要揀學校
我哋一家三口一直同我老公爸媽姑仔住
我哋好想快d有樓搬走
最近有朋友話可以申請綠表資格證明書然後買樓
但雖然審查左先得,所以我係到諗我可唔可以轉排離島條隊,然後等審查?抑或我轉排新界好d呢?
因為呢排新界條隊去得好快
謝謝各位??‍♀️??‍♀️??‍♀️??‍♀️??‍♀️
16年10月申請,擴展3 G1397
22年5月30.  轉新界3
22年7月19. 見主任 23.7見黃字
分享 分享 讚好人數:0查看名單

可以轉離島審查轉綠表,不過都要等幾個月先審,其實你號碼喺新界下年好大機會派屯門
新4
11/21收信皇后山邨
分享 分享 讚好人數:1查看名單

各位好,我係16年申請3人擴展,號碼係G1397
因為呢兩年check 條隊都係G1353800 ,真係等到灰
同埋我女今年K...
Bbk 發表於 2021-10-21 22:44:44 原文
等多半年左右上兆康好過啦,綠表買樓唔係唔可以,但可以上左先,拎左屋先再用綠表抽一手居同租置/買二手居屋,唔等都等咗咁多年,唔爭在嗰半年時間,上左樓就綠表跟身,唔洗再煩,隨時二手市場睇啱就可以去買了。
Btw,真係覺得二手市場D樓都唔平,未補地價嘅二手居屋,都平均4球以上,原諒我咁講,好似有少少浪費咗張綠表。。。本留言最後由 Nightkeeper1 於 2021-10-22 00:02:18 編輯
G1406 3人 新界:17/6 S2
                         30/6 S4
                         5/7 收信和田邨極底層 ✅
分享 分享 讚好人數:6查看名單

可以轉離島審查轉綠表,不過都要等幾個月先審,其實你號碼喺新界下年好大機會派屯門
running 發表於 2021-10-21 22:55:52 原文
係咪真架?因為我好想係我女K3揀小學前知道住邊區,可以揀定學校
但又估唔到我哋轉左之後,要幾耐先派到樓?

等多半年左右上兆康好過啦,綠表買樓唔係唔可以,但可以上左先,拎左屋先再用綠表抽一手居同租置/買二手居...
Nightkeeper1 發表於 2021-10-21 23:58:24 原文
我而家一心就係想係我女K3揀小學前知道住邊區
因為我唔想佢讀讀下轉學校
我都知而家二手屋居都唔平?但無計,
希望如你哋所講,半年後可以有屋俾我啦?
真係等擴展等到心灰啊??

排公屋
入息極低
再買居屋忽然超標定中六合

排公屋
入息極低
再買居屋忽然超標定中六合
rawwk 發表於 2021-10-22 09:07:05 原文
我都想中六合彩,中左六合彩唔洗等公屋啦
我哋都係問屋企人借
同埋我哋都係諗住買二手公屋
300萬以下果d

轉新界啦!
2014-3 申請,2014-4 藍卡
2019/6/1 s1,2019/9/16有期
2019/9/25見主任,2019/10/25合格
2021/12/24轉市區,2021/12/30 S4
2021/12/31 收信派海盛低層

G-1349 (3+1)
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我而家一心就係想係我女K3揀小學前知道住邊區
因為我唔想佢讀讀下轉學校
我都知而家二手屋居都唔平?但無...
Bbk 發表於 2021-10-22 08:47:20 原文
咁排得公屋,好多嘢又真係冇乜選擇,例如地方位置,就算你排市區,都可以派唔啱心水地區,所以真係冇計,唯有自己適應,買二手居屋唯一好處就係可以揀自己啱嘅地區囉,不過要用嚟換取嘅嘢就係金錢。。。
G1406 3人 新界:17/6 S2
                         30/6 S4
                         5/7 收信和田邨極底層 ✅

轉新界啦!
屋企ceo 發表於 2021-10-22 09:50:06 原文
嗯,我今日print 左from ,準備寄出了?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖