香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 欣田邨 » 我住公屋..換咗坐廁cut咗氣喉..封得好好
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我住公屋..換咗坐廁cut咗氣喉..封得好好
房署要全座檢查,房署會否叫我換回有氣喉坐廁?

多謝大家提供意見,謝謝。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

如果封得唔好,成屋臭到冤,你都住唔落!
問題不是封得好唔好,是必須有氣喉以防馬桶存水被抽乾。
你以為掩耳盜鈴無人知,萬一又發生全棟強檢,
被揭發就必須還原,還原都可用錢解決,
最無知係任由裝修佬CUT氣喉,將家人健康作賭注。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

Ken987654321 發表於 2021-10-20 10:47:36 原文
封得好都會漏氣,疫情初期,就係封氣喉出事,我曾試過無臭味,但房屋署檢查到漏氣,最後要換氣喉,衣家你改動左人業主既野,佢會要你還原的,如果出左事,可能會追究責任的,無謂要屋企人和鄰居健康冒呢個風險,我條邨好多人丟左好多坐厠出來,應該都係呢個原因。

重點係氣喉,你cut左,就算封得好好,房署都會要求你還原。
最近都好多公屋戶被要求還原座廁及氣喉。
G1388 新3+1
10/2022 S1, 12/2022 S2
3/2023 首派天水圍畢業
分享 分享 讚好人數:2查看名單

Ken987654321 發表於 2021-10-20 10:47:36 原文
https://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=307575
屋邨異地     風月同天

疫情期間,唔知過幾年又會唔會有個,超新麼炎麼炎,cut氣喉,高危啵。不過你都cut左啦,三種情況,無病無痛無人知,檢查還原搬走還原找數,疫症再爆自求多福。真係唔係彈你,實話實說。
生如螻蟻當有鴻浩之志,命薄如紙應有不屈的心。

回應 #6 chriszhenyb

你幾號見主任嫁 咁快轉s2嘅
新3 G1377 -09/15年
21年30/7 s1;6/10審查 ;28/10 s2
22年12/5  s4 。首派和田

回應  chriszhenyb

你幾號見主任嫁 咁快轉s2嘅
小貓3隻 發表於 2021-10-20 17:25:01 原文
過左10月1。因為窮出國際,無野可查。見完過幾日就S2啦。都唔知係悲定係喜。

過左10月1。因為窮出國際,無野可查。見完過幾日就S2啦。都唔知係悲定係喜。
chriszhenyb 發表於 2021-10-20 19:42:58 原文
是喜
上樓安居出去打工
屋邨異地     風月同天

是喜
上樓安居出去打工
安居62 發表於 2021-10-20 23:17:03 原文
本來話三年上樓,結果7年,就好似十月懷胎,結果他兩年先出來,初頭的開心,早已經被消磨殆盡。仲要係兩年都未出得啵,講話出咋啵,我估計好多人的入息或者家庭計劃,之前一直被打亂,而且遙遙無期,次次睇新聞5.8年上樓,一定鬧幾句。人生無幾個7.8年,而且係最當打當扎的7.8年。上樓後,重新來過,前後十年變起步。直接就造成跨代貧窮。我相信論壇應該好多人有同樣經歷同心情。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖