香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 寬敞戶調遷 » 請問葵青區有什麼屋邨的一人單位不太細?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

請問葵青區有什麼屋邨的一人單位不太細?
因為聽講新起的公屋愈來愈細?
另外..如果結婚除咗名..離婚之後係咪只可以重新申請無得加返??
(代發帖)
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

長宏村

1人單位邊到都細架啦
renemystina

1人單位邊到都細架啦
fortesting 發表於 2021-10-12 19:47:14 原文
咁都有較大同較細嘅  

葵青區,一人單位,最大應該係
石籬一邨 石寧樓 42室,
舊長型 B單位 18.2 平方米。

呢條邨兩座 舊長型,
得 石寧樓 有 B單位,石秀樓 係冇的。

其次應該係
麗瑤邨 榮瑤樓
小型單位大廈
17.14、17.56、18.19 平方米

其餘屋邨,我冇詳細睇,
跟住最大應該係,
較早期冇冷氣臺的和諧式,17.X平方米左右。

順帶一提,千祈唔好寫 長青邨 落去,
長青邨 有一人單位,
不過係 康祥樓 康順樓 兩座 Y1型大廈,
一個單位分為 A B室,
要共用廚廁,租給兩個不同人的劏房;

雖然呢兩座樓,先剩低幾間呢啲單位,
仲未還原做一間2-3人單位,
但如果有間係,一半吉,一半有人住,
佢冇得還原住,可能仲會照派
分享 分享 讚好人數:1查看名單

咁都有較大同較細嘅  
葵青區,一人單位,最大應該係
石籬一邨 石寧樓 42室,
舊長型 B單位 18.2 平...
MoonHeiYuet 發表於 2021-10-12 22:03:58 原文
除左長康之外其他都知,反而希望當事人唔會覺得仲有機會派20幾平方米就係
renemystina

除左長康之外其他都知,反而希望當事人唔會覺得仲有機會派20幾平方米就係
fortesting 發表於 2021-10-12 22:33:20 原文
係喎,傻咗添,打咗 長青邨,明明想打 長康邨,但又識打 康祥/康順樓 ?

15分鐘後冇得編輯,真係好麻煩,打錯都冇得改

講開呢啲共用廚廁劏房,
最開始可能係,果個年代冇1人單位供應而劏。

最近發覺,好多 Y1 都曾經咁劏,
但大部份已還原;
如果本身用鐵窗的,
劏房會用鐵欄,沒有玻璃窗。

利東邨 已經全部還原,
從維基寫個最細面積,係細過Y1個面積,
同唔記得邊度睇過,應該係入伙前寫的,
話1人至9人家庭的單位都有供應,
從而估計到,利東曾經有咁劏;

加上我見過利東Y1,
有間平台望到入去的單邊吉房,
個開放式廚房,幅矮牆上面,多咗三排百葉窗,
估計以前係廚房係非開放式,用鐵欄+有門,
即劏房標準;可能還原做2-3人單位時,
只拆廚房門+換鋁窗,保留了百葉窗。

舊長型 都有咁劏,主要係較後期落成的大廈。
竹園南邨 三座,翠屏北邨 翠桃樓 都有;
而早期落成的 東頭二邨 康東樓 亦有,不過只剩低一間。

竹園 同 東頭,係分 A/B室;
翠桃樓 就獨立門牌,獨立大門,
固定於左右兩邊,
最近電梯大堂果四間,一開為二。

石籬一邨 石寧樓,冇 41室,直跳 42室,
有機會 40室,曾經係用 翠桃樓模式做劏房,
不過已經全部還原,或最終從來冇劏過。

竹園 冇上過去,唔知有冇獨立大門;
但 康東樓 就冇獨立大門,
行過完全唔知係一開二。

另外,翠桃樓 同 康順樓,好明顯見到,
有個別單位,係用鐵欄,
但 竹園 好似唔多覺,有單位係用鐵欄,
下次經過再認真睇下先 ?

不過後尾又發現,
Y4型的 東頭二邨 振東樓 貴東樓,
亦有呢啲共用廚廁劏房,分 A/B 或 A/B/C室,
門口又係完全睇唔出,入面一開二或一開三。

我係因為,有排成日夜晚經過,
見到好多間同室號,唔同樓層的單位,
都係得一間房著燈;
而日頭睇,另外一兩間房,入面係吉嘅,
跟住去查面積個網睇,原來係劏房。

呢個真係非常不解,明明本身同座,
已經有 16.57平方米,1-2人 獨立廚廁劏房,
同邨 相連長型,亦大把 獨立廚廁劏房;
點解90年代,仲要喺果兩座Y4,
整返呢啲共用廚廁劏房出來?本留言最後由 MoonHeiYuet 於 2021-10-13 00:33:26 編輯

回正題,個人認為,和諧二型/和諧三型,
1-2人單位,會舒服過 和諧一型 好多,
一來冇和諧一型咁三尖八角,
二來又喺走廊中間,而唔係和諧一型的電梯口。

個人建議,首選 長亨邨,
邨內得 和諧二型 同 Y4,有1-2人單位;

派到 和諧二型 就最好,
16.35平方米,單位四正;

Y4 劏房,有 16.57平方米,
單位算四正,係廚廁細同三尖八角,
但我寧願個廳大啲喇,
我只係唔滿意,廳個窗凹咗入去啫。

和諧二型 附翼大廈,
更加 17.08平方米,而且更四正,
不過 附翼,好似係 2-2人單位,
而非 1-2人單位,唔知有冇機會喇。

長亨邨,樓宇密度算低,
90年代初落成,樓齡唔算高,
又有商場,生活所需都有。

有 42C 去 東九龍,42A 去 西九龍,
948 過海,42M 去荃灣,43A去葵芳葵涌;
248M 去 青衣站,都唔使兩個字。

行落 長康邨,就更多車搭,去唔同區;
行落 青華苑,去東涌機場好快,
搭 68E/279X,一個站到大欖隧道,
去元朗/新界北區好方便。

長亨邨(下面青衣西路個巴士站)
搭 E42 一個站到 大圍,去沙田都好快;
對面搭 249X 都可以去 大圍沙田,不過慢少少。本留言最後由 MoonHeiYuet 於 2021-10-13 01:05:03 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖