香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 石硤尾邨 » 有冇人收到房署最近發出的修復通知書?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

有冇人收到房署最近發出的修復通知書?
佢話 非房屋署廁盆並無連接分支氣喉.
我裝修個時換左個馬桶.我看過 確實係封左條氣喉.
請問係必須要還原翻以前個馬桶嗎?
可以自行在原本馬桶上加個氣喉?

近排多唔多人收到呢d信?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

好多要還原。新式有裙坐廁好難加到氣喉,無裙就易搞D,不過都係要拆坐廁重裝一次,坐廁要向前移。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

請問係必須要還原翻...
kenshinlau 發表於 2021-10-08 00:48:23 原文
冇,應該係個別case,你可能係被選中的一個。
G1305xxx,市4
06/12藍卡
8/19 S4 9/19 知 12/19取鎖匙

請問係必須要還原翻...
kenshinlau 發表於 2021-10-08 00:48:23 原文
我住個條邨好多人丟左D新馬桶,相信都係呢個原因,其實沙士到今日,大家都知道氣喉吾封得呢!如果萬一有事,咁就因小失大,無得吾柝,條例係咁寫。

我媽早幾個月前都收到呢封信
所以已自己搵師傅換左個廁所了
G1350-1352 市4 (天倫樂 相對應 05/2014)
14/1 首派順天❌ 18/3 房協首派祖堯❌
19/4 二派澤安❌ 18/5 最後一派慈正畢業❤️
17/6 正式收鎖匙

祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

頭先去問屋村辦事處.承辦商換舊式馬桶收費約$2000.出面換馬桶收4000左右.我入左去10分鐘度個辦事處職員已經收到幾個電話查詢氣喉.相信都好多人需要更換.我問辦事處職員,佢話封信冇期限.為左健康著想,盡快更換.本人亦問過幾個水喉師傅.封排氣喉好普遍,宜家廁所冇位裝,要改裝收3500-4000.要拆馬桶,換個1開2既糞喉.馬桶亦要向前移.以上係我收集到的資訊本留言最後由 kenshinlau 於 2021-10-08 13:19:20 編輯

?

我媽早幾個月前都收到呢封信
所以已自己搵師傅換左個廁所了
chechecar 發表於 2021-10-08 10:31:19 原文
請問換廁所,用咗幾錢呀?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖