香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 其他 » 談公屋戶養狗
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

房署講一套做又一套!!!見到有大狗揾繩拖住大搖大擺由地下大堂正門出去!!管理處若無其...
cyc6776 發表於 2021-09-06 14:01:05 原文
果條女拖果隻狗  同早吠的狗,
是否同一隻?本留言最後由 安居62 於 2021-09-06 14:35:35 編輯
屋邨異地     風月同天
分享 分享 讚好人數:1查看名單

果條女拖果隻狗  同早吠的狗,
是否同一隻?
安居62 發表於 2021-09-06 14:35:03 原文
不是 呢度好多人養狗  好似當房署冇到咁!!吠的是細狗嚟!!!本留言最後由 cyc6776 於 2021-09-06 15:06:02 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

唉……D人唔係咁諗,佢地會話有人好驚狗,又話狗一定係會整到D地方污糟同一定會嘈到人(其實有D缺德鄰居/死...
WINKYCHAN 發表於 2021-09-06 12:36:14 原文
有些狗係不可控制的!!朝早肚餓亂吠會否應响到人呢???公屋隔音差!!!我就是其中受害者之一!朝朝一大清早果隻狗就會吠!!咁你話有冇影響????
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我反對養狗,第一,香港人吾見得好有公德心,第二咬親人又點算呢?D狗點都會吠,一隻叫,跟住其它又跟住叫,如果想養狗,就出去住私樓。

我覺得要分2類,一種係本身有養緊而中途派到屋,呢類原因比較同情一點,因佢原先可能住村屋係需要養狗看下門口,派屋時間又漫長,好難避免有樓時要揾人代養寵物,而另一類住緊公屋突然心血來潮想養,呢d就自私兼黑人憎。
分享 分享 讚好人數:3查看名單

其實最緊要唔好影響他人,現在的人全部都受過教育,唔會將D狗四處大小便⋯⋯。真係唔好攪到有咁多狗被人棄養⋯⋯積福積得,你話狗吠好影響人咁D呀媽鬧仔鬧女,放D小朋友在走廊玩呢咁呢啲有冇影響其他人?本留言最後由 carollai0324 於 2021-09-06 15:54:39 編輯

房署講一套做又一套!!!見到有大狗揾繩拖住大搖大擺由地下大堂正門出去!!管理處若無其...
cyc6776 發表於 2021-09-06 14:01:05 原文
咩講一套做一套,偷養當然不對,你自可以投訴令人扣分。但有些人是合法途徑養,叫伴侶犬,你見到人只覺得他正正常常,卻不會知人地係吳係有嚴重情緒問題重度抑鬱,分分鐘只狗狗救左人一命。又或者有D自閉症小朋友,養狗狗係幫到好多。只是你無經歷過。
房處就是考量到不同人的需要才整這個計劃,不是你一句不喜歡狗就代表有理

早兩日先見到有舊狗屎比人踩到周圍都係,其實最緊要個主人有公德心,講什麼都冇用
11/2014藍咭
擴3 G1361xxx-G1362xxx
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #16 carollai0324

真係有人投訴小朋友太嘈架
市4 G135

利申:本人是狗痴一名,自2005小狗離世後不敢再養----實在太傷心!
在此只討論一下----如確實是經申請的伴侶狗是無可厚非,但更多的是偷偷的養完一隻又一隻的,亦有人養我又養的,至於騷擾鄰居不外乎(1)吠叫--其實狗主用心教導可避免(2)臭味--注意狗隻清潔(3)大小便---狗主注意訓練狗及事後清理,很可惜很多狗主讓狗隻隨處便溺,一大灘尿液只用漂水噴二下就當清理咗,希望鄰居及狗主都要付出愛心,才可達致共融
G1429xxx(新2共享頤年)11/2018
7-12-2021見主任,15/12網上S2,10/6/22收信派菁田,15-6-2022簽意向書,21-8-2022簽約收匙
分享 分享 讚好人數:2查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖