香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 其他 » 談公屋戶養狗
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁

談公屋戶養狗
某啲公屋住戶經常合理化自己養狗,而家仲搵電視去宣傳點樣教人去做依樣嘢。可以養已絕育嘅貓就唔養,死都話要養狗。咁你地唔鍾意貓嘅話,其他人都會唔鍾意狗,住公屋仲咁多要求。

房署真係好有問題,經常規定了某啲事情唔做得,但之後又容許住戶咁做,咁房署其實整個扣分制出嚟做咩呢?

(代發帖)
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

整嚟嚇人,你唔驚就無敵
南閻浮提眾生,舉止動念,無不是業,無不是罪。何況恣情殺害、竊盜、邪淫、妄語,百千罪狀。能於是十齋日,對佛菩薩諸賢聖像前,讀是經一遍。東西南北,百由旬內,無諸災難。當此居家,若長若幼,現在未來百千歲中,永離惡趣。能於十齋日每轉一遍。現世令此居家,無諸橫病,衣食豐溢。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

如是正常途徑申請,房署又批,我覺得沒問題喔,偷養就吳好
分享 分享 讚好人數:2查看名單

計我話,最緊要唔影響到人啫,何必迫到人埋牆角。到是又多隻狗仔又比人棄養
G1371
7/2012 市1
5/2015 市3
分享 分享 讚好人數:6查看名單

唔騷擾到人係可以接受,視乎主人有冇管好自己隻寵物,如果管理得唔好比佢走廊周圍大小便就緊係擾人
G1355 擴2 2014年7月
                2021年3月見主任
                2021年6月S2
                2021年7月S4   7月6拒絕
                2021年8月S2   8月26 S4  8月28收信
                2021年9月 收匙畢業  感謝各谷友祝福同資訊分享
分享 分享 讚好人數:1查看名單

先问房署批准
G138………廾卡  2015
(期待)~

計我話,最緊要唔影響到人啫,何必迫到人埋牆角。到是又多隻狗仔又比人棄養
MANMAN221 發表於 2021-09-06 12:07:11 原文
唉……D人唔係咁諗,佢地會話有人好驚狗,又話狗一定係會整到D地方污糟同一定會嘈到人(其實有D缺德鄰居/死小孩仲嘈過隻狗)佢地而家就係講房署唔應該豁免任何狗隻I.E.伴侶犬,明明係循正途申請而房署亦都批准,即係合法唔係偷養但就講到你旁門左道,總之養狗就一定係罪大惡極 本留言最後由 WINKYCHAN 於 2021-09-06 12:36:35 編輯
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!
分享 分享 讚好人數:3查看名單

某啲公屋住戶經常合理化自己養狗,而家仲搵電視去宣傳點樣教人去做依樣嘢。可以養已絕育嘅貓就唔養,死都話...
楊管 發表於 2021-09-06 10:59:59 原文
此人言論都偏激的
亦冇留下討論空間。
屋邨異地     風月同天
分享 分享 讚好人數:2查看名單

其實電視有講一個建議幾好,就係將來可以新起一條村,成條村都可以養寵物,因為養寵物的都係會鐘意小動物,唔會介意人地養。

到時申請公屋時,可以有一個選項比你填,「你希望派到可以飼養寵物的屋村嗎」,如果唔想就不選擇即可,相反希望的可以選擇。

咁就唔會影響到討厭養寵物的人,另外現在居住不可飼養寵物的公屋人士,也可以申請調遷過去寵物公屋。

真係可以雙嬴的,只係政府願唔願意做。
分享 分享 讚好人數:3查看名單

某啲公屋住戶經常合理化自己養狗,而家仲搵電視去宣傳點樣教人去做依樣嘢。可以養已絕育嘅貓就唔養,死都話...
楊管 發表於 2021-09-06 10:59:59 原文
房署講一套做又一套!!!見到有大狗揾繩拖住大搖大擺由地下大堂正門出去!!管理處若無其事發生咁!!見果條女手手腳腳正正常常眼睛碌碌又唔似盲嘅!!!咁你話房署是否廢的!!每朝d衰狗就亂吠!!搞到無教好訓!!投訴去房署又pass返俾管理處!自己查自己!!管理處後回覆無此事!!真的想約管理處出來睇下佢地有否講大話!!睇閉路都睇到喇!!!!本留言最後由 cyc6776 於 2021-09-06 14:01:52 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖