香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 想向大家請教關於特別調遷
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

想向大家請教關於特別調遷
本人2019年至2020年都有申請紓緩擠迫調遷都申請唔到

原因1:由於今年5月我爸爸凌晨去廁所過時跌親(現在雙腳已經行唔到路 雖要用到輪椅出入) 之後我爸爸心臟又出現問題心跳過慢(我爸爸都91歲而家連自己日常生活都做唔到連去大小便同沖涼自己都做唔到雖要長期病需照顧)一來麗閣村D細單位個廁所細啦根本照顧我爸爸太困難沖涼同小大而便都做唔到家便椅車入埋廁所到入多一個人都轉唔到身幫佢沖涼, 之後我去左房署到申請特別調遷申請區內調遷 房署個女區長唔願意幫我申請特別調遷計畫處處為難我 我要攞其他証明文件比佢, 我照足個房署女區長講 攞齊所有醫生証明, 社署社工推薦信同醫務社工封信畀晒佢, 房署女區長足足搞到2個月到而家都未申請到特別調遷!!

原因2:我弟弟今年結左婚,我弟弟老婆佢個名係咪一定要加埋我弟弟老婆個名入戶籍到先可以申請特別調遷!? 我上房署個網到又搵唔到列名寫住一定要加入房籍到心情好混亂好謗惶無助

唔好意思 有D亂 可能有少少詞不達意 請大家見諒
分享 分享 讚好人數:0查看名單

https://cyclub.happyhongkong.com...4&page=1#pid8093619

已婚加人是正常要加的

參考吓
屋邨異地     風月同天

https://cyclub.happyhongkong.com...8&page=2#pid5291495
我估
同指定調遷
同科
都可以參考一吓谷友成功經驗
屋邨異地     風月同天

樓主你本人己經結婚了嗎?如果已婚,弟弟只能除名,不可以加入伴侶,因為一個戶籍只容許父母以及1位兒/女婚後加伴侶名。
即是你和弟弟誰優先結婚加伴侶名,另一人結婚後就要退名走。

另外,如果你弟弟要除名,即是戶籍減一人頭,而父親要坐輪椅,即是計算多一人頭。一加一減其實已經等同派多一個人頭給你父親。

另一點是你父親年紀問題,可能因為怕派了大屋比你地不久後如果父親去了天國,那麼你們又會突然少了兩個人頭(父親+坐輪椅),是不是要變成寬敞戶又要調遷一次?!

估計房署因為上述兩個原因不想安排調遷,建議你可以自己提出調遷至減去父親兩人頭後,餘下人數的單位,即是原本是4+1=5人(+1是指坐輪椅當多1人頭)。現在要求房署派3人但廁所要大的,那麼房署可能會接受這調遷申請,因為房署也可以收回你們大單位,也不用煩你們將來減人又調遷問題。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

本人19年至20年都有申請紓緩擠迫調遷都申請唔到
原因1:由於今年5月我爸爸凌晨去廁所過時跌親(現在雙腳已經...
SO1019 發表於 2021-08-31 06:26:45 原文
弟弟已婚必須加其配偶名入內..仲要通過審查
唔想加名就只可以刪弟弟名

要做哂先可以去下一步申請調遷
市3
G13521-13539
06/2014
28/3 S1
18/6審查
22/7s2
30/12 s4

本人19年至20年都有申請紓緩擠迫調遷都申請唔到
原因1:由於今年5月我爸爸凌晨去廁所過時跌親(現在雙腳已經...
SO1019 發表於 2021-08-31 06:26:45 原文
同埋唔知你本身住户名單係點
因為已婚仔女只可以留一個同加其配偶名
其他仔女結婚就必須除名搬走

所以如果留已婚弟弟係到同加佢配偶名

咁你地其他兄弟姊妹未婚可以繼續留低
如果將來結婚就要除名搬走
市3
G13521-13539
06/2014
28/3 S1
18/6審查
22/7s2
30/12 s4

已婚加人是正常要加的
參考吓
安居62 發表於 2021-08-31 10:00:33 原文
謝謝 安居62 的參考

樓主你本人己經結婚了嗎?如果已婚,弟弟只能除名,不可以加入伴侶,因為一個戶籍只容許父母以及1位兒/女婚...
zooeleddhh 發表於 2021-08-31 13:14:13 原文
我同另一位哥哥仲未婚,係我最細個弟弟結左婚   zooeleddhh 謝謝你

另外,如果你弟弟要除名,即是戶籍減一人頭,而父親要坐輪椅,即是計算多一人頭。一加一減其實已經等同派多...
zooeleddhh 發表於 2021-08-31 13:33:17 原文
我都有諗過我爸爸年紀問題 所以房署先遲遲唔願意幫我做申請

特別調遷

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖