香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 特快計劃 » 特快一人單位 老人女子宿舍
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

特快一人單位 老人女子宿舍
如抽到一人單位老人女子宿舍,那婚後我丈夫能入住嗎?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #1 house11

不能。24小時有舍監看守。不能有異性留宿
U043xxxx
未審查
2021特快 P44xxx
2022特快 P27xxx
2023特快P21xxx

如抽到一人單位老人女子宿舍,那婚後我丈夫能入住嗎?
house11 發表於 2021-08-02 18:06:36 原文
你可以加老公名,申請轉獨立單位
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #1 house11

住滿三年加丈夫名。轉二人單位。但在老人單位的三年內。異性不能過夜。有宿舍監24小時睇實。因為廚廁係同女性共用。本留言最後由 joeywsf0202 於 2021-08-02 19:47:54 編輯
U043xxxx
未審查
2021特快 P44xxx
2022特快 P27xxx
2023特快P21xxx
分享 分享 讚好人數:3查看名單

吾洗住滿三年,即住即加就得,同村有位就會比你走先,但你住之前吾可以結婚,攞完匙第二日即結就得本留言最後由 mimicat1991 於 2021-08-03 09:54:07 編輯

回應 #3 mimicat1991

我丈夫要再做資產審查嗎?

回應 #6 house11

要的

吾洗住滿三年,即住即加就得,同村有位就會比你走先,但你住之前吾可以結婚,攞完匙第二日即結就得
mimicat1991 發表於 2021-08-03 09:52:29 原文
特快喎...乜唔係等3年咩?唔理任何理由,3年後先可以申請調遷
特快 (長者屋)>自願調遷>獨立單位

回應 #8 無心大師

?你可以問職員,我收到的資料就系咁,有時屋村的主任都未必清楚,直接去樂富問就一定無錯。我個主任夠話未夠三年吾可以買二手公屋,但我收集到的資料的確系可以,所以我慳持申請,就得左。其實呢個網有好多師兄師姐的親身經驗,好寶貴,可以去搜查下。本留言最後由 mimicat1991 於 2021-08-04 11:24:04 編輯

回應 #5 mimicat1991

不足3年都可以調同邨公屋?
請問唔結婚如何加名?之前特快選了長者屋環境有點差好污糟
有時親人上嚟都好似唔太方便

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖