香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 彩興苑 » 門口不得放地毯??
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

門口不得放地毯??
如題, 剛收到管理處通知, 門口不得擺放雜物阻塞通道, 明白走廊應保持暢通冇阻, 但地毯都不能放置, 未免太過笴刻。由於疫情關係, 相信很多人都擺放地毯於門口, 想問若果不理會管理處通告, 會怎樣??
分享 分享 讚好人數:0查看名單

如題, 剛收到管理處通知, 門口不得擺放雜物阻塞通道, 明白走廊應保持暢通冇阻, 但地毯都不能放置, 未免太過...
wowoonon923 發表於 2021-07-26 11:40:58 原文
咁你就要望下「違反大廈公契」既後果
嚴重黎講,人家可以告你違反大廈公契,釘契都得(唔好覆我「有無咁嚴重呀」,你簽名買樓時同意左架啦)
以前就有單違反大廈公契(係露台掛衫),係真係比人入稟

張地毯放屋內啦本留言最後由 Ladycrab 於 2021-07-26 11:52:05 編輯
可以查詢各屋邨單位面積的網站
https://data.housingauthority.go...set=ha_prhs&lang=en

擴2->新2(指定屯門),藍卡編號:U039xxx >S5畢業(由申請至3派畢業6年半)
2015年[7月]房屋署睇漏懷孕證明,人為錯誤當作1人申請;[8月]更正後為G1375~1377.....(相應為2015年8月)
2021年[7月2日]S1
首派:21/11/2021皇后山皇頤樓(拒絕)
2派:4/1/2022大埔富蝶斑蝶樓(拒絕)
3派:14/2/2022屯門安定邨,指定屯門畢業

屯門屋邨長大,鐘情舊邨
做得指定地區,都係房署認為你有特別需要先批到,
咸魚青菜各有所愛,唔駛問我點解唔要新屋架啦
分享 分享 讚好人數:5查看名單

首先隔離左右門口有冇放毯先,如果冇放可能係隔離左右去管理處投訴未定(我估),正常情況門口係唔可以放任何物件,你可以去管理處了解一下,大家傾吓偈

首先隔離左右門口有冇放毯先,如果冇放可能係隔離左右去管理處投訴未定(我估),正常情況門口係唔可以放任何...
ahpoohmo 發表於 2021-07-26 11:56:37 原文
亦有大機會係保安巡樓mark低左邊家有放野出去
可以查詢各屋邨單位面積的網站
https://data.housingauthority.go...set=ha_prhs&lang=en

擴2->新2(指定屯門),藍卡編號:U039xxx >S5畢業(由申請至3派畢業6年半)
2015年[7月]房屋署睇漏懷孕證明,人為錯誤當作1人申請;[8月]更正後為G1375~1377.....(相應為2015年8月)
2021年[7月2日]S1
首派:21/11/2021皇后山皇頤樓(拒絕)
2派:4/1/2022大埔富蝶斑蝶樓(拒絕)
3派:14/2/2022屯門安定邨,指定屯門畢業

屯門屋邨長大,鐘情舊邨
做得指定地區,都係房署認為你有特別需要先批到,
咸魚青菜各有所愛,唔駛問我點解唔要新屋架啦

有放但冇收到管理處通知就冇問題,但放左收到管理處通知即話唔放得,每個屋苑管理唔同,不過有時放左地毯係會影嚮清潔
G1355 擴2 2014年7月
                2021年3月見主任
                2021年6月S2
                2021年7月S4   7月6拒絕
                2021年8月S2   8月26 S4  8月28收信
                2021年9月 收匙畢業  感謝各谷友祝福同資訊分享
分享 分享 讚好人數:2查看名單

我的鄰居大部分都不理會,繼續放地毯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

如題, 剛收到管理處通知, 門口不得擺放雜物阻塞通道, 明白走廊應保持暢通冇阻, 但地毯都不能放置, 未免太過...
wowoonon923 發表於 2021-07-26 11:40:58 原文
又唔係好多人放地毯响門外, 大部分鄰居都有公德心嘅...... , 我嗰層就1個都冇啦

係最尾d單位有時會見到放咗小朋友單車同買餸車......   咁囉 本留言最後由 HaPpLyFaMiLy^^ 於 2021-07-26 14:54:09 編輯

我果度連鈎幾把傘同買餸折車係鐵閘都話唔得,職員仲話唔收入屋,下次見到出警告信㖭

首先隔離左右門口有冇放毯先,如果冇放可能係隔離左右去管理處投訴未定(我估),正常情況門口係唔可以放任何...
ahpoohmo 發表於 2021-07-26 11:56:37 原文
就係隔離左右都有人放地毯, 仲有D放埋鞋, 成10對8對都有 有家人仲離譜, 每逢夜晚就放袋垃圾喺門口, 到唔知幾點先拎去垃圾房掉, 但有時個垃圾袋穿左, D汁滴到條走廊都有

又唔係好多人放地毯响門外, 大部分鄰居都有公德心嘅...... , 我嗰層就1個都冇啦
係最尾d...
HaPpLyFaMiLy^^ 發表於 2021-07-26 14:42:17 原文
如果放大型物品, 例如單車, 買餸車緊唔得啦, 就算住最尾個間

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖