香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 凱德苑 » 關於10號 業主大會委任管理人選一事
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

關於10號 業主大會委任管理人選一事
想問問大家, 對嚟緊10號呢個大會會準備作怎樣面對? 好老實地講, 大家都搬來不久, 又互不認識, 更加不知大家有何專長, 所以相信此刻大家就算想去推薦誰人做什麼也確實有難度...., 那如在無任何建議下, 是否就代表任由管理公司自行委任以下各職位呢? 現感覺真有點想建議也難, 不建議亦難之感 .
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

有同感

想問問大家, 對嚟緊10號呢個大會會準備作怎樣面對? 好老實地講, 大家都搬來不久, 又互不認識, 更加不知大家...
SAMTANG321 發表於 2021-07-06 11:33:04 原文
有後選人咩?唔見有政綱喎

尋晚有個簡介會, 個簡介會只係好複雜咁簡介咗10號大會嘅流程之類

總結如下:
1. 10號當日要有超過30%業權出席, 會議先能夠開始
如果夠鐘再等多陣都唔夠業權, 會議會終止
2. 第一項議程係決定是否成立法團, 尋日個阿叔講得好唔清楚, 我搵咗民政署資料:
召集人須確定業主通過委出管委會和成立法團的決議獲過半數票通過,以及獲總共擁有不少於30% 業權份數的業主支持。
如果達到以上兩個條件, 會繼續跟議程行; 如果其中一個或兩個條件都達成唔到, 即場散會
3. 立案法團最少要有9個委員, 其中一個叫當然委員, 由房署派員擔任
4. 依家(截至5/7 21:00)有6個人走出黎選委員, 距離可以成立法團仲差兩個人
5. 最後報名時間係10/7 開會時
6. 如果唔想親身去大會, 想授權俾人, 要開會前48小時(8/7 19:30)前交授權書, 不過我建議大家要自己去
7. 每個單位都係得一票, 唔理你幾多個人聯名做業主

候選人簡介已張貼於大堂, 簡單自述咗候選人背景同抱負...
不過我比較相信路遙知馬力, 日久見人心, 依家咁短時間唔會認識到邊個適合做法團...
分享 分享 讚好人數:6查看名單

...
粒粒野哥哥 發表於 2021-07-06 16:22:22 原文
多謝粒粒野兄非常詳細之講解現在較明白多了, 希望當日能舉行到不會流會 .

分享 分享 讚好人數:1查看名單

尋晚有個簡介會, 個簡介會只係好複雜咁簡介咗10號大會嘅流程之類
總結如下:
1. 10號當日要有超過30%業權出...
粒粒野哥哥 發表於 2021-07-06 16:22:22 原文
召集人須確定業主通過委出管委會和成立法團的決議獲過半數票通過
以上LEE 點可以點知道? 投票?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖