香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 寬敞戶調遷 » 寬敞戶搬屋問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

thx,樓下邊度問呀?房屋曙嗎?佢地會清屋同搬屋嗎?
Babyonline 發表於 2021-05-09 13:03:55 原文
去屋邨垃圾站位置,班大佬乜都做,妳好聲好氣,佢哋先至唔會(恰)妳,這是經驗之談。通常佢哋會上門望下,然後話俾妳知收幾$?
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

只得返一個親人,佢都知我要搬屋了,佢要幫我的話就會開聲了,冇開聲即係唔幫了,我自己一個搞掂吧
Babyonline 發表於 2021-05-09 12:47:42 原文
其實你可以換一個角度想,唯一親人亦可能覺得你有需要幫忙會開聲問佢,既然你都冇開聲, 即係唔需要佢幫忙,又何必自討沒趣。
你可以好聲好氣問佢有冇相熟搬屋公司和師傅介紹, 說自己什麼都不懂 ,如果親人有空的話,能否幫忙打點一下給些意見, 要好好珍惜唯一親人。
G1357-1359(天倫樂)巿2
分享 分享 讚好人數:3查看名單

如果冇朋友/熟人介紹,而家都可以上網搵啲搬屋公司格下價,你直接講哂你有咩要求,有幾多大件傢俬,雜物就一般...
WINKYCHAN 發表於 2021-05-09 13:04:22 原文
thx,紙箱係會送上門比我嗎?送完之後要即日搬嗎?可以安排日子嗎?即係唔洗買紅白藍袋了?

如果自己搬要搵架車仔先得,但應該唔夠力
分享 分享 讚好人數:0查看名單

如果親人得一位,就好好破冰
互相互助吧
見你出文都禮貌的,
都不會是難相處吧
試吓好好相處
也許不是你想像...
安居62 發表於 2021-05-09 13:05:44 原文
thx,佢都幾忙,唔打算煩佢了

1. 你鐘意油又得,唔油又得2. 私樓會包,你估下公屋包唔包
3. 去買新,俾多少少錢幫你裝埋
4. 自己搬最好
...
GloriaNgai 發表於 2021-05-09 13:21:33 原文
thx
去買新要好多錢
自己搬唔夠力

去屋邨垃圾站位置,班大佬乜都做,妳好聲好氣,佢哋先至唔會(恰)妳,這是經驗之談。通常佢哋會上門望下,...
飛faiyu772 發表於 2021-05-09 13:22:58 原文
好呀,唔該哂你,我去問下啦

其實你可以換一個角度想,唯一親人亦可能覺得你有需要幫忙會開聲問佢,既然你都冇開聲, 即係唔需要佢幫忙...
Jody1017 發表於 2021-05-09 13:42:38 原文
thx,佢好忙,不打算煩佢了

thx,紙箱係會送上門比我嗎?送完之後要即日搬嗎?可以安排日子嗎?即係唔洗買紅白藍袋了?
如果自己搬要搵架...
Babyonline 發表於 2021-05-09 13:46:24 原文
唔駛即日搬,你問價嗰時搬屋公司會問你幾時搬,會提前送紙箱畀你(住市區咁方便多數送上門)會問你大概預幾多個箱,而家多數上網/有wts問嘢好方便,又有哂black & white隨時睇得返,會有專人答你,又唔駛怕電話太多問題問唔清楚/甩甩漏漏,個價唔啱就問下一間又冇尷尬~
你如果有雜物裝尼龍袋都會幫你搬埋,數量唔差太遠都佢哋都係照裝上車,太誇張要加錢即日會同你講,咁你pack好哂可以wts再confirm佢一次,最緊要係啲大件傢俬i.e.雪櫃 洗衣機 床 直立風扇 組合櫃邊啲要走 邊啲要拆裝問清楚佢,佢哋做生意會報價畀你本留言最後由 WINKYCHAN 於 2021-05-09 14:05:29 編輯
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!
分享 分享 讚好人數:3查看名單

唔駛即日搬,你問價嗰時搬屋公司會問你幾時搬,會提前送紙箱畀你(住市區咁方便多數送上門)會問你大概預幾多個...
WINKYCHAN 發表於 2021-05-09 13:59:27 原文
thx,好祥細我明白了,最緊要格下價先  

原來搬屋公司可以拆埋裝埋洗衣機,雪櫃呢d架?煮食爐,抽油煙機,熱水爐佢地都會拆嗎?

thx,好祥細我明白了,最緊要格下價先  
原來搬屋公司可以拆埋裝埋洗衣機,雪櫃呢d架?煮食爐,抽油...
Babyonline 發表於 2021-05-09 14:17:14 原文
你可以問,因為我當時冇需要搬冷氣 煮食爐;雪櫃 洗衣機可以搬,床同櫃嗰啲係因為我搬完之後見到搬屋公司自己po上fb(幫其他客拆裝)有呢個服務但我唔知收費。煮食爐 抽油煙機如果你係幫襯煤氣公司可以問下有冇搬遷服務,因為你新屋都要重新裝,可以問下價/有冇得舊換新,個差價會唔會抵啲。冷氣我記得有朋友講過換冷氣要自己拆部舊機落嚟冷氣cf先肯幫佢裝,一樣你都可以問下搬屋公司睇下幫唔幫到手,定係計過直接買新機會着數啲。
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!
分享 分享 讚好人數:2查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖