香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 寬敞戶調遷 » 寬敞戶搬屋問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁

寬敞戶搬屋問題
我係寬敞戶大屋搬細屋, 現在派了同邨細單位

1. 新屋一定要髹油嗎? 如果要, 喺邊度搵師傅報價?
2. 新屋會包埋抽油煙機,煮水爐冷氣機同電熱水爐嗎?
3. 如果沒有, 要拆舊屋果d搬過去嗎? 去邊度搵師傅拆同裝?
4. 搬屋公司去邊度搵最好? 搵同區的搬屋公司是最好嗎?
5. 如果只係搬去同邨是否收費會平d呢? 因為都幾多野要搬, 係咪逐件計的? 搬到最好自己搬嗎?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

1. 油唔油油係自己鍾意
2. 吉屋一間
3. 想慳錢,舊野又岩用就搬舊既過去
5,6. 睇下有冇朋友有用過既搬屋公司介紹, 價錢亦係間間唔一樣
5月正式入伙, 安居樂業
分享 分享 讚好人數:4查看名單

朋友
有親戚或朋友幫你
會比較自己一個去處理好!
既然要搬
就快動手去找親戚幫忙吧
屋邨異地     風月同天

1. 油唔油油係自己鍾意
2. 吉屋一間
3. 想慳錢,舊野又岩用就搬舊既過去
5,6. 睇下有冇朋友有用過既搬屋公司...
Alvinryoko 發表於 2021-05-09 12:34:39 原文
thx

咁係邊度搵師傅拆同裝?
冇朋友介紹呀..唔知邊間平d

朋友
有親戚或朋友幫你
會比較自己一個去處理好!
既然要搬
就快動手去找親戚幫忙吧
安居62 發表於 2021-05-09 12:37:47 原文
只得返一個親人,佢都知我要搬屋了,佢要幫我的話就會開聲了,冇開聲即係唔幫了,我自己一個搞掂吧

thx
咁係邊度搵師傅拆同裝?
冇朋友介紹呀..唔知邊間平d
Babyonline 發表於 2021-05-09 12:46:13 原文
妳只同邨大屋搬細屋,想慳$?好聲好氣去問樓下收垃圾大佬,佢哋最平、又易話為!
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

妳只同邨大屋搬細屋,想慳$?好聲好氣去問樓下收垃圾大佬,佢哋最平、又易話為!
飛faiyu772 發表於 2021-05-09 12:54:50 原文
thx,樓下邊度問呀?房屋曙嗎?佢地會清屋同搬屋嗎?

如果冇朋友/熟人介紹,而家都可以上網搵啲搬屋公司格下價,你直接講哂你有咩要求,有幾多大件傢俬,雜物就一般用箱計(會畀紙箱你)或者你螞蟻搬家自己少少少少搬過去都得。有床有櫃要拆裝都可以問佢哋接唔接/咩價錢;同邨搬唔係問題,我嗰時離島搬出嚟都係收返我船費同貨票。覺得貴就問多兩三間,一定搵到!
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!
分享 分享 讚好人數:3查看名單

只得返一個親人,佢都知我要搬屋了,佢要幫我的話就會開聲了,冇開聲即係唔幫了,我自己一個搞掂吧
Babyonline 發表於 2021-05-09 12:47:42 原文
如果親人得一位,就好好破冰
互相互助吧
見你出文都禮貌的,
都不會是難相處吧
試吓好好相處
也許不是你想像中的困難!
試試吧!
可能他都在等你出聲問呢
屋邨異地     風月同天
分享 分享 讚好人數:2查看名單

我係寬敞戶大屋搬細屋, 現在派了同邨細單位
1. 新屋一定要髹油嗎? 如果要, 喺邊度搵師傅報價?
2. 新屋會包...
Babyonline 發表於 2021-05-09 12:20:49 原文
1. 你鐘意油又得,唔油又得2. 私樓會包,你估下公屋包唔包
3. 去買新,俾多少少錢幫你裝埋
4. 自己搬最好
5. 如上,唔駛錢

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖